NiP: Podržavamo zahtjeve za ponovnim brojanjem svih glasova iz Mostara

103

Narod i Pravda podržava zahtjeve Bh. bloka za ponovnim prebrojavanjem glasova na svim biračkim mjestima u Mostaru nakon što je uočeno da je faktički na svim mjestima gdje je došlo do ponovnog prebrojavanja glasova utvrđena izborna krađa.

“Integritet izbornog procesa u Mostaru je ozbiljno narušen očiglednim manipulacijama i krađama pojedinih stranaka i kandidata. Pozivamo Centralnu izbornu komisiju (CIK) da naloži ponovno prebrojavanje na svim biračkim mjestima kako bi se utvrdili tačni izborni rezultati”, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Posebno spornim smatraju i činjenicu da je izborna krađa bila takvog obima da je bez ponovnog brojanja nemoguće sa sigurnošću utvrditi stvarne izborne rezultate.

“Ovo jer rijetka situacija u kojoj su čak i sami članovi SDA ustali protiv izbornih manipulacija same SDA jer se radi o masovnoj krađi glasova ne samo od drugih stranaka već i unutar iste koalicije ili stranke. Ovo je i poziv nadležnom tužilaštvu i policiji koji bi se morali fokusirati na ovakve malverzacije, a ne da istražuju otkud pravo Bošnjacima da se vrate u pojedina gradska područja. Također, ovo je potvrda da je SDA aktivno provodila izbornu krađu gdje god je mogla, a javnost podsjećamo i na slučaj kandidata SDA koji je pozivao na izbornu krađu a koji nikada nije dobio sudski epilog. Ovo je poziv i svim istinski patriotskim snagama da insistiraju na izmjenama Izbornog zakona kako bi izborni proces konačno učinili poštenijim”, navodi se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.