Politika

NiP: SDA očito odgovara ovakvo Tužilaštvo KS. Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu

Skupština Kantona Sarajevo na jučer održanoj sjednici nije prihvatila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS za 2020. godinu, s obzirom na slabe rezultate rada, veliki broj zastarjelih predmeta, neriješena ubistva, neadekvatna postupanja po prijavama za koruptivne radnje, djela privrednog kriminala itd, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

“Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, koja je jučer bila izvjestilac pred Skupštinom Kantona Sarajevo, nastojala je braniti neodbranjivo, služeći se povremeno i poluinformacijama i dezinformacijama, čime je pokušala dezavuirati i zastupnike u Skupštini i širu javnost.

Napominjemo da, prema Izvještaju, 21 od 48 tužilaca nije ispunio predviđenu normu, među kojima i šef Odjela za privredni kriminal, koji je ispunio samo 34,8 posto norme. Kada je riječ o privrednom kriminalu i korupciji, nije riješeno 787 predmeta po prijavama, a koje su podnošene godinama unazad, te da je tek za njih 12 podignuta optužnica u toku izvještajnog perioda. Podsjećamo javnost da je ovo četvrti zaredom izvještaj Kantonalnog tužilaštva koji je Skupština KS oborila”, istaknuto je u saopćenju.

PROČITAJTE  Dodik potvrdio da će kandidovati za člana Predsjedništva BiH: Nemamo pravo da se sada povučem. Ne gubim izbore

Između ostalog, navedeno je kako je Skupština KS je, nakon razmatranja i obaranja predmetnog Izvještaja, na prijedlog predsjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića, izglasala inicijativu kojom se upućuje zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine da pokrene smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija.

“Javnost je jučer mogla svjedočiti da zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS, i pored svih činjenica koje su jučer iznesene pred najvišim zakonodavnim organom u Kantonu Sarajevo, nisu podržali inicijativu za smjenu Glavne kantonalne tužiteljice, čime su nedvosmisleno javnosti poručili da im ovakvo rukovodstvo i (ne)rad ove ključne karike posrnulog pravosuđa u Kantonu Sarajevo očito odgovara. Iako njihove ruke nisu bile potrebne ovoj inicijativi, svojom suzdržanošću zastupnici SDA propustili su priliku da pruže makar simboličan doprinos borbi najvišeg zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo za bolji pravosudni sistem i pravdu za građane KS.

Narod i Pravda neće odustati od borbe za istinu i pravdu i vraćanje povjerenja naroda u institucije vlasti, posebno pravosudne, bez obzira kolike pritiske vršili oni kojima uvođenje reda u sistem nikako ne odgovara”, zaključuje se u saopćenju.

PROČITAJTE  Zvizdić: Antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike možemo pobijediti samo odgovornim i zakonitim radom


Povezani postovi: