Vijesti

NiP: Skidanje ploče je samo prvi korak, probosanske snage moraju iskoristiti ovaj trenutak

Narod i Pravda (NiP) pozdravlja napore međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka koji su rezultirali uklanjanjem sramne ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, saopćeno je iz ove stranke.

“Uklanjanje ploče je simbolički korak, ali je značajan kao najava da će anticivilizacijska i antidržavna politika iz bosanskohercegovačkog entiteta doživjeti poraz.

Slavljenje osuđenih ratnih zločinaca odgovornih za najteže zločine uključujući i genocid nad Bošnjacima je necivilizacijski postupak koji je jasno osudio cijeli svijet. Ploča sa imenom Radovana Karadžića predstavljala je uvredu za sve žrtve i prepreku za bilo kakve napore na izgradnji povjerenja i boljeg društva u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz NiP-a.

Oni ističu kako uklanjanje ploče mora biti tek jedan od koraka kojim će se i međunarodna zajednica i domaći politički akteri jasno odrediti prema svakoj anticivilizacijskoj i antidržavnoj politici.

“Negiranje prava jednog naroda na vlastiti jezik, opstruiranje ugovora između BiH i Islamske zajednice, opstruiranje svih pokušaja uspostave funkcionalne države i stalni pokušaji secesije, blokada euroatlantskog puta BiH, moraju biti jasno prepoznati i osuđeni”, ističu iz NiP-a.

Dalje navode kako domaći politički akteri koji su dio vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine moraju iskoristiti promijenjene međunarodne okolnosti i jasno zagovarati rješavanje strateških pitanja za našu državu.

“Umjesto trgovine pozicijama kako bi sačuvali funkcije za odane stranačke kadrove, probosanske političke snage moraju na prvo mjesto staviti interese države i naroda. Više se nikada ne smije desiti da probosanske snage Dodiku osiguraju četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine ili pak da te iste snage spase Dodika finansijske propasti tako što mu osiguraju aranžman sa MMF-om bez da se riješi ijedno strateški važno pitanje”, istakli su u saopćenju.

Na kraju zaključuju da u tom svjetlu, sa pažnjom prate i sadašnje pregovore te da snažno podržavaju zahtjeve MMF-a, koji od domaćih vlasti očekuje značajne reforme.Povezani postovi: