Vijesti

Nipovac koji je glasao protiv ulice Ivice Osima objasnio zašto

Vijećnik Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Emir Rustempašić postao je meta brojnih kritika nakon što je glasao protiv prijedloga Srđana Srdića da se jedna sarajevska ulica nazove po Ivici Osimu. Rustempašić se oglasio na društvenim mrežama, a njegov zahtjev prenosimo u cijelosti.

“Onaj osjećaj kada POPULISTA i vijećnički “PROFITER” Srđan Srdić zloupotrebljava časno ime Ivice Osima kako bi sakupio jeftine političke poene.

Pošto je populista Srđan (neko ko je po medijskim natpisima uhvaćen u izbornim neregularnostima, a o čemu je sačinjen i policijski zapisnik) na prošloj sjednici Općinskog vijeća Novog Sarajeva podnio inicijativu da jedna od sarajevskih ulica dobije naziv Ivica Osim, danas je na sjednici OV zatražio da se vijećnici o istoj i izjasne (ako se i trebalo izjašnjavati to je trebalo učiniti na samoj sjednici kada je inicijativa i pokrenuta). Nadležni u općinskim službama su na današnjoj sjednici pojasnili da je to izjašnjavanje u suprotnosti sa Statutom i Poslovnikom i da se njime krše zakoni.

I pored toga populista Srđan je insistirao da se vijećnici o inicijativi izjasne.

Također, ta njegova inicijativa je upitna i zbog toga što populista Srđan za tu inicijativu nije pribavio saglasnost samog velikana bh. nogometa Ivice Osima, kao ni njegove porodice. Inače, procedura mijenjanja naziva bilo koje ulice je općepoznata.

Mjesne zajednice su te koje po zakonu trebaju pokrenuti inicijativu za promjenu naziva ulice, to potom prođe Komisiju koja je nadležna, a tek onda se taj stav upućuje Općinskom vijeću, a OV daje saglasnost koja ide Komisiji Skupštine KS koja je nadležna za te poslove.

Znaci, populista Srđan je prekršio niz procedura, a onda od vijećnika traži da i oni krše procedure i zakone naše domovine.

Nije ni čudo sto Milorad Dodik i drugi funkcioneri u manjem bh. entitetu krše Ustav i zakone BiH kada vidimo da to isto šine i “naši”.

Lično sam na zadnjoj sjednici Kluba vijećnika Naroda i Pravde Novo Sarajevo predlagao da se pokrene inicijativa da Sportska dvorana Novo Sarajevo preimenuje ime u Sportsku dvoranu Ivica Osim. Hem sto je “sportska”, a Ivica Osim je sportista, hem što se dvorana nalazi tik pored Željinog stadiona, a Ivica Osim je i legenda Želje.

Pošto sam od strane kolega upoznat sa procedurom od iste sam i odustao.

U narednim danima ćemo kontaktirat nadležne u MZ i pokušati naći modus kako bi se ova inicijativa i realizovala. Naravno, tražit ćemo saglasnost i od porodice Ivice Osima.
Zbog svega navedenog vijećnici Naroda i Pravde su po pitanju ove inicijative bili suzdržani, a lično sam bio PROTIV, jer nisam htio sudjelovati u zloupotrebi časnog imena Ivice Osima u populističke svrhe.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare