Svijet

Ništa od vakcinacije ove godine? Evropska agencija za lijekove odgodila odluke o odobrenju

Evropski regulatori odgodili su sastanak na kojem se očekuje odobrenje korištenja vakcina firmi Moderna i Pfizer/BioNTech, čime je potencijalno još jednom usporena mogućnost cijepljenja građana EU protiv novog koronavirusa, moguće sve do iduće godine.

Kako piše Financial Times, Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je kako će svoje mišljenje o vakcini američke firme Pfizer i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech, za koje je utvrđena 95-postotna učinkovitost, iznijeti tek 29. decembra, pa je malo vjerovatno da bi distribucija vakcine mogla početi prije januara. Naime, nakon njihovog mišljenja svaka država članica Evropske unije mora posebno dozvoliti vakcinaciju. Sve to moglo bi potrajati danima. Situacija je još gora kada je u pitanju vakcina Moderne, o kojoj će EMA odlučivati tek 12. januara. Samo donedavno vjerovalo se da je američka Moderna najduže dogurala u razvoju vakcine protiv covida-19.

Značajna je to odgoda, jer je prvobitno planirano da se odluka o obje vakcine donese 22. deembra. Pfizer i BioNTech svoju su vakcinu finalizirali u ponedjeljak nakon kompleksnih kliničkih istraživanja na mnoštvu ispitanika, a svi podaci dostavljeni su EMA-i.

„Za kompaniju koja je locirana u srcu Evrope, ovo je velika prekretnica i radimo na tomu da osiguramo dostatne zalihe vakcina za čitav svijet“, kazao je Ugur Sahin, suosnivač i izvršni direktor BioNTecha.

FT navodi i kako su se u Njemačkoj već pojavile najave kako bi vakcinisanje moglo početi već ovog mjeseca, no ministar zdravstva Jens Spahn to je odbacio rekavši kako će procjepljivanje sanovništva moći početi najranije u januaru 2021.

Njemački plan predviđa da će mobilni zdravstveni timovi najprije vakcinisati ljude u bolnicama i domovima za starije.

Treća najavljivana vakcina, ona koju zajedno razvijaju kompanija AstraZeneca i Oxford u najnepovoljnijoj je situaciji jer će na analizu ići tek u januaru. Dužnosnici članica EU pritišću EMA-u da se prikloni mišljenjima britanskih i američkih regulatornih tijela jer će, naprimjer, Velika Britanija Pfizer/BioNTech vakcinu odobriti vjerovatno već ove sedmice, dok će do sredine decembra to učiniti i američka FDA.

Iz Agencije su odgovorili kako bi mogli eventualno dati uvjetno odobrenje za prodaju i ranije ako se nesporno dokaže da je vakcina učinkovita i neopasna.

Evropska komisija u tom bi slučaju brzo donijela odluku i dala uvjetno odobrenje za prodaju u svim zemljama članica EU i EEA, prenosi Jutarnji list.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare