Politika

Nit’ će se BiH raspasti, nit’ išta: Pahor i prije pet godina pitao Izetbegovića o “razilaženju”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović otkrio je za BHT da je slovenački predsjednik Borut Pahor i prije pet godina pitao tadašnje članove Predsjedništva BiH šta misle o “razilaženju”.

“Slovenački predsjednik Borut Pahor je bio tu i prije pet-šest godina ovdje u posjeti članovima Predsjedništva BiH. Tada smo bili Ivanić, Čović i ja, i tako je naivno postavio pitanje: ‘Razmislite li vi ponekad da vam je bolje da se raziđete, pa da se svi smirite?’ Ja nisam dopustio da to izađe u javnost, jer je bila prijateljska posjeta, a bila je razarajuća izjava”, otkrio je prvi put Izetbegović.

Izetbegović je kazao da se to Pahoru možda čini normalnim, ali njemu ne.

“Nakon Tomašica, Srebrenice, Luke Brčko i sličnih događaja gdje su pobijeni svi ti ljudi, ne smije se dopustiti da se uopšte to pitanje otvara i da može biti išta osim BiH”, dodao je.

Kaže da je to Pahor možda uradio u dobroj namjeri, nenamjerno.

“Hajd raziđite se kao Česi i Slovaci. Da se neko rješenje nađe. Takve, neka me izvine, budalaštine je govorio. Ovo što je rađeno poslije nije nimalo bilo naivno. Ubaciti ovo u javni prostor i gledati reakciju. Zato je moja reakcija bila prejaka. Ima još takvih kuhinja koji prave slične stvari da se ispitaju situacije, u Zagrebu i Beogradu. Da se ispitaju reakcije, probni balon”, kazao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare