Svijet

Njegova obraćanja lede krv u žilama. Emotivni govori postali su brend Zelenskog: Iza njih stoji mladi novinar

spasio glavu volodimir zelenskij drži podignutu ruku ukrajinska zastava

Govor koji je posvetio Grcima iz Mariupolja, govor o Fincima povezao je s Molotovljevim koktelima, a u govoru Australcima dotaknuo se tragedije na letu MH17, iza svih tih složenih izjava Volodimira Zelenskog, koje odišu emotivnim tonom, napisao je 38- godišnji Dmitro Litvin.

Pedesetog dana ruske invazije, ukrajinski predsjednik obratio se svom narodu. Vladimir Putin je pouzdano očekivao da će zauzeti Ukrajinu za pet dana, rekao je Zelenskij, stojeći ispred upravne zgrade u centru Kijeva. Putin se sada "sprijateljio sa stvarnošću", dodao je Zelenskij, pozdravljajući hrabrost i nepokolebljivost svojih građana, piše The Guardian.

Zelenskij se osvrnuo i na ruski brod Moskva, koji su Ukrajinci potopili s dva smrtonosna projektila Neptun. Ratni brod je postao simbol nacionalnog prkosa. Zelenskij je pohvalio one koji su "pokazali da ruski brodovi mogu potonuti". Također je odao počast muškarcima i ženama koji su otjerali ruske trupe sa sjevera, zaustavili ih na jugu i herojski branili Mariupolj. Kao i obično, završio je svoj govor s uzvikom: “Slava Ukrajini."

Osoba koja stoji iza emotivnih, informativnih i motivirajućih govora ukrajinskog predsjednika je 38- godišnji novinar Dmitro Litvin. Guardianovi novinari intervjuirali su ga putem poruka, a Litvin im je otkrio da kreativnost za svoje govore nalazi u Zelenskom.

"Predsjednik uvijek zna šta želi reći i kako to želi reći", kazao je.

"U govorima su najvažnije emocije. I naravno da je predsjednik autor emocija i logike riječi", kaže on.

Smatra da bi i drugi svjetski lideri" možda mogli naučiti kako to raditi", kako kombinirati iskrenost i emocionalnu snagu ukrajinskog predsjednika.

Litvin je dio najužeg predsjedničkog kruga, sarađuje sa Sergijem Leščenkom, novinarom koji je savjetnik Zelenskom.

"On prikuplja predsjednikove ideje svaki dan. On radi kao misaoni ili čulni kolektor", otkrio je Litvin što tačno radi Leščenk u cijelom tom procesu smišljanja govora koje sluša cijeli svijet.

Navodno Litvin nije novi u ukrajinskoj politici. Bio je politički analitičar stranke Zelenskog i veliki protivnik Petra Porošenka. Jedan bivši kolega rekao je da su Litvinovi napadi na vodstvo zemlje nakon 2014., nakon proeuropske pobune na Majdanu, podijelili ukrajinsko društvo.

"Nisam neki njegov fan, ali on je pametan", kazao je njegov kolega.

Na Facebooku na početku rata, Litvin je iznio nekoliko lukavih stavova o Putinu.

“Njegova mašta je slaba, pa uvijek nešto premišlja… Moramo shvatiti da objektivna stvarnost ne kontrolira Putina. Sankcije zapada neće utjecati na njega. On traži izolaciju. Putinov je neumoljivi cilj bio promijeniti državu i ukrajinsku političku stvarnost", objavio je Litvin.

Da Litvinova metoda sigurno djeluje, dokaz su ankete koje pokazuju da 95% Ukrajinaca vjeruje da njihova zemlja može pružiti otpor ruskoj invaziji, unatoč inferiornosti Kijeva u pogledu tenkova, vojnika i zrakoplovstva. Njih 78% vjeruje da se Ukrajina kreće u pravom smjeru, a lični rejting Zelenskog, koji je pao početkom februara, naglo je skočio.

Orisia Lutsevich, menadžerica ukrajinskog foruma u vanjskopolitičkom thinktanku Chatham House, rekla je da je prijašnja karijera Zelenskog kao glumca i komičara bila ključna za njegov uspjeh. Gledatelji su ga navikli gledati u različitim ulogama na televiziji i stoga su ga mogli prihvatiti kao "glavnog komandanta u majici" - što je podvig koji izmiče konvencionalnijim političarima, istaknula je Lutsevich.

Lutsevich je rekla da su Zelenskij i njegovi koscenaristi stvorili osjećaj "historijske misije", koja je povezivala trenutnu borbu Ukrajine s prethodnim bitkama protiv Moskve. Također su bili dobro upućeni u pop kulturu, predstavljajući rat kao “svjetlo protiv tame”.

Mnogi Zelenskijevi viši savjetnici dolaze s televizije i radili su s njim u produkcijskom studiju. Njihovim pokušajima da pridobiju globalnu podršku pomaže jasna priroda ruske invazije. Ukrajina je žrtva koja se bori za opstanak. To Zelenskog čini vođom onoga što politolog Ivan Krastev naziva "romantičnom konstelacijom".