Svijet

Njemačka će razmjestiti hiljade policajaca radi provođenja lockdowna

Njemačka planira razmjestiti hiljade saveznih policajaca kako bi pomogli u provođenju oštrih restriktivnih mjera protiv širenja koronavirusa od ponedjeljka, saopćio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Kancelarka Angela Merkel i čelnici njemačkih saveznih država usuglasili su se u srijedu oko vanrednog lockdowna od mjesec dana koji uključuje zatvaranje restorana, fitness centara i pozorišta kako bi preokrenuo trend rasta broja zaraženih koronavirusom i rizik od nakrcanih bolnica.

“Provjere u hodu bit će od ključnog značaja da se osigura uspjeh novih mjera. U saradnji sa saveznim državama, savezna policija će razmjestiti hiljade svojih pripadnika”, izjavio je Seehofer.

Pojačane kontrole mogle bi biti nepopularne u zemlji zabrinutoj državnim nadzorom nakon iskustava s komunističkom Istočnom Njemačkom i Hitlerovim nacistima.

Zapadni grad Essen isprovocirao je kritike opozicionih političara zbog pokušaja da privoli svoje građane da prijave one koji ne poštuju ograničenja uvedena zbog širenja koronavirusa, u metodi koja je neke podsjetila na nacističku prošlost zemlje.

Na svom websiteu, Essen pruža online formular za ljude koji ga žele popuniti svojim pritužbama zbog kršenja pravila, uključujući i postavljanje fotografija navodnih prekršilaca.

Seehofer je kazao da će savezna policija prvo biti razmještena u velikim gradovima i u regijama najteže pogođenim pandemijom, prenosi Reuters.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare