Ekonomija

Njemačka i Francuska spašavaju EU s 500 milijardi eura

Angela Merkel, kancelarka Njemačke, i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, usaglasili su se o zajedničkom paketu spašavanja Evropske unije teškom 500 milijardi eura!

Novac će biti davan najteže pogođenim državama Unije uslijed koronavirusa, a vraćat će ga svih 27 država – solidarno.

Plan je pozdravila Evropska komisija, ali ga tek treba usvojiti Evropsko vijeće, tijelo koje čine predsjednici ili premijeri svih država EU.

Kako javlja Politico za Evropu, očekuje se otpor Nizozemske, Finske, te Austrije. Iako su ove države tradicionalni saveznici Njemačke, njeni lideri su već ranije odbacili koncept solidarnog zaduženja. Oni smatraju da države koje su najviše pogođene pandemijom

Sebastian Kurz, kancelar Austrije, objavio je na Twitteru da je njegova država spremna zajmovima pomoći državama EU kojima je to potrebno. Tim je poručio da je voljan dati kredite koje će te države, a ne cijela Unija vraćati.

Merkel je, pak, poručila da „vanredna vremena zahtijevaju vanredne akcije”, dok je Macron objavio da „virus ne zna za granice i pogodio je cijelu Evropu”.

„Kriza koju preživljavamo nezabilježena je i zahtijeva odgovor koji je učinkovit, zajedniči i iznad svega – Evropski”, istakao je on.

Politico ističe da je Berlin teško prihvatio ovakav plan, ali da „nije bilo druge opcije ako se želi izbjeći dalje dijeljenje unutar EU”.

Zanimljivo je da su njemački ekonomisti srdačno pozdravili dogovor Merkel i Macrona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare