Svijet

Njemačka isporučuje Ukrajini moderne protuzračne sisteme: ‘S time mogu odbraniti čitav jedan grad‘

Njemačka će Ukrajini isporučiti moderne protivzračne sisteme kao i specijalne radare za otkrivanje neprijateljske artiljerije, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu u Bundestagu.

“Isporukom sistema Iris-T njemačka Ukrajini isporučuje najmoderniji sistem kojim raspolaže. Pomoću ovog sistema je moguće odbraniti cijeli jedan veliki grad od zračnih napada”, rekao je Scholz obraćajući se Bundestagu.

On je naglasio kako se isporuka ovog protivzračnog sistema, koji se proizvodi u Njemačkoj, obavlja “uz punu koordinaciju” s partnerima, posebno SAD-om.

Scholz je najavio kako će Njemačka, “shodno svojim tehničkim mogućnostima”, podržati i isporuku raketnih sistema, što je najavio Washington.

Njemački kancelar je branio politiku svoje vlade prema Ukrajini i odbacio optužbe opozicije da je neodlučna kada je u pitanju vojna pomoć toj zemlji.

“Do sada smo isporučili protuoklopne i protivzračne sisteme, kao i milione komada streljiva”, rekao je Scholz. On je istaknuo kako je njemačka vlada posljednjih tjedana donijela i odluku o isporuci oklopnih vozila Gepard i oklopnih pokretnih haubica.

“Dojam da njemačka vlada ne čini ništa i da oklijeva je potpuno pogrešan”, odgovorio je Scholz na optužbe opozicije, prije svega demokršćanske Unije CDU/CSU.

Njemački kancelar je dodao kako je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu njemačka vlada donijela “mudru odluku” prekinuvši s tradicijom po kojoj Njemačka ne isporučuje oružje u krizna područja.

Predvodnik opozicije, predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz, predbacio je Scholzu da “razgovara 80 minuta s Putinom”, a nema vremena primiti predsjednika ukrajinskog parlamenta koji sutra dolazi u posjetu Berlinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare