Politika

Njemačka od danas ima novo pravilo za sve koji ulaze u državu

U Njemačkoj je od danas na snazi novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja, među kojima je i BiH.

Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka u aerodromima ili u nekom od centara za odbranu protiv koronavirusa, a moguće je test obaviti i kod kućnog liječnika. U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan.

Za povratnike koji dolaze cestovnim putem organizirani su testovi u centrima u blizini većih graničnih prijelaza ili željezničkih stanica. To se uglavnom odnosi na saveznu pokrajinu Bavarsku.

Test je moguć i u zemlji iz koje putnik dolazi, ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja preuzima sam putnik.

Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući, ali ne i obavezni i za povratnike iz nerizičnih zemalja.

Vrijeme čekanja na rezultat testa, što u pravilu ne traje duže od 48 sati, putnik mora provesti u karanteni. Neodazivanje na obvezu testiranja može se kazniti kaznom do 25.000 eura.

Centralni njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare