Svijet

Njemački gradonačelnici: Želimo prihvatiti djecu iz izbjegličkih kampova!

Gradonačelnici sedam njemačkih gradova potpisali su apel upućen njemačkoj vladi u kojem zahtijevaju mogućnost da prihvate maloljetne migrante smještene u Grčkoj.

Na to su se odlučili nakon što je njemački parlament odbio prijedlog da Njemačka prihvati djecu iz izbjegličkih kampova, piše Deutsche Welle.

Gradonačelnici Kolna, Dusseldorfa, Potsdama, Hanovera, Freiburga, Rottenburga i Frankfurta na Odri, i ministar unutarnjih poslova sjeverne pokrajine Donje Saske, Boris Pistorius, potpisali su javni apel, javlja Deutsche Welle.

Apel je izašao dva dana nakon što je u Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta, odbijen prijedlog da se u Njemačku smjesti nekoliko tisuća maloljetnih tražitelja azila koji su trenutno u izbjegličkim kampovima u Grčkoj.

“Situacija na grčkim otocima se dramatično pogoršala u posljednjih nekoliko dana,” rečeno je u zajedničkoj izjavi, koju je objavila njemačka mreža RND iz Hanovera.

“Osobito za žene i djecu, prepunjeni kampovi – u kojima nedostaje osnovna infrastruktura, u kojima nema medicinske skrbi ili stacionara – su neodrživi.”

U otvorenom pismu navedeno je da oko 130 njemačkih gradova koji su sebe proglasili “sigurnim utočištem” žele pružiti pomoć novim izbjeglicama. Gradonačelnici potpisnici pisma rekli su da traže od vlade da smjesta donese zakonske propise koji bi omogućili ovim gradovima da prihvate izbjeglice.

Savez tih mjesta, koji broji oko 130 gradova i općina širom Njemačke, već je izrazio spremnost da “smjesta prihvate do 500 izbjegličke djece bez pratnje, do 14 godina starosti,” po hitnim propisima, koji su trenutno “smješteni u neprihvatljivim uvjetima na grčkim otocima.”

U pismu se kaže da su smještajni kapaciteti u tim gradovima već pregledani i da je ocijenjeno kako su dostupni i prikladni za smještaj i obrazovanje djece. Prema prijedlogu, prioritet bi imala djeca čiji roditelji su poginuli i koja su sama u izbjegličkim kampovima.