Region

Njemački magazin: Kruži najnoviji non-paper. Predviđa vraćanje Kosova Srbiji na 99 godina

Njemački politički magazin Zuerst objavio je novi non-paper za kojeg se ne zna ko ga je napisao, a ovih dana cirkulira uredima evropskih političara. Non-paper se tiče odnosa Srbije i Kosova. Dokument predviđa povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina.

Sadrži 16 tačaka, a naziva se kao prijedlog svojevrsnog "partnerstva" između Beograda i Prištine.

Magazin napominje da non-paperi funkcioniraju kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani, da bi se njihov sadržaj lako mogla osporiti kao nerealan.

"Strane su se usaglasile da će svi građani na Кosovu uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji posjeduju državljanstvo Republike Srbije", navedeno je, između ostalog, u prijedlogu kojeg je objavio Zuerst.

Zamišljeno je da obje strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Кosovu, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OSCE-a u podsticanju izbornog procesa.

"Pod pokroviteljstvom uključenih strana, Кosovo nakon izbora koji bi se trebali održati 2022., a kojim upravlja pokrajinski guverner, ostvarit će 99 godina posebnog statusa u Srbiji. Guverner istovremeno ima funkciju jednog od potpredsjednika Skupštine Srbije"; navodno piše u non-paperu .

Predviđeno je i da "Stalna Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Кosovo postat će stalni dio ove misije".