Politika

Njemački mediji: Benjamina Karić je nada za kosmopolitsko Sarajevo

Novo lice u politici donosi dašak svježeg zraka u glavni grad Bosne i Hercegovine, piše novinar njemačkog Rheinische Posta u afirmativnom tekstu posvećenom novoizabranoj gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, piše DW.

U tekstu Rheinische Posta (RP) navodi se opredijeljenost Benjamine Karić za Sarajevo kao "liberalnu i kosmopolitsku" metropolu u čijim stanovnicima je tradicija poštovanja drugih religija i običaja "duboko ukorijenjena", kao i njen već poznati stav: "Niti priznajem podjele, niti ih podržavam. Moja misija je da se ujedinimo."

Kosmopolitski opredijeljena, pametna i mlada, kako piše novinar RP-a Thomas Roser, ona u multietničkoj državi rastrganoj strahotama bosanskog rata želi ponovo afirmisati multikulturalne vrijednosti i nastaviti svoju davno započetu borbu za prevladavanje etničkih previranja.

„Za razliku od većine svojih sunarodnika, ova angažirana majka ne osjeća se pripadnicom nijednog od tri bosanska ´konstitutivna naroda´ - Bošnjaka, Srba i Hrvata - već se izjasnila kao pripadnica ´ostalih´. To uključuje ne samo manje bosanske manjine, već i djecu iz miješovitih brakova i antinacionalističkih slobodnoumnih građana."

Usljed toga što se svrstala u red ´ostalih´, navodi se dalje, ona je prihvatila ograničenja u svojoj daljoj političkoj karijeri, jer, prema Ustavu BiH, samo pripadnici tri najveća naroda mogu biti izabrani u nacionalni parlament ili državno predsjedništvo.

Njoj u prilog ne ide ni činjenica da oni koji vuku konce u nefunkcionalnom državnom lavirintu BiH, kako bi se održali na vlasti, svjesno podgrijavaju tenzije. Na taj način oni dovode do pojave straha od novog rata i nepovjerenja naspram drugih etničkih grupa, što rezultira da mnogi Bosanci na izborima podržavaju korumpirane predvodnike vlastite etničke grupe, sažetak je prikaza kompleksne bh. političke zbilje u RP-u.

Sarajevo, koje je nekoć hvaljeno kao „evropski Jeruzalem”, piše u tekstu Rheinische Posta, od završetka rata izgubilo je mnogo od svog liberalnog karaktera. No, na komunalnim izborima u novembru, piše još, prekinuta je dominacija konzervativne muslimanske stranke SDA od strane lijevo-liberalnog saveza četiri stranke, predvođenog SDP-om. To antinacionalističko buđenje je zbog spletki u redovima izbornih pobjednika moglo doživjeti krah, a zbog toga je i legendarni bosanski političar Bogić Bogićević odustao od kandidature za mjesto gradonačelnika, navodi RP. Ipak, SDP je nominiranjem Karić za tu poziciju okončao nastale turbulencije.

Sredstva za "nultu toleranciju" korupcije kao nacionalnog zla, koju je najavila sarajevska gradonačelnica ograničena su ovlastima njene prilično reprezentativne funkcije. No, Benjamina Karić se nada da će što je moguće više transparentnom administracijom i ekološko-političkim inicijativama na nivou cijele zemlje barem biti u stanju postaviti primjetne akcente za uspostavu "drugačije političke kulture" u svojoj zemlji, piše na kraju teksta objavljenog u Rheinische Postu.