Politika

Njemački mediji: Evropa konačno shvatila šta je na kocki u BiH i koliko je Putinov igrač Dodik opasan

Napad Rusije izaziva zabrinutost na Balkanu. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov namjerno raspiruje napetosti. Pa ipak, povećanje trupa EUFOR-a u BiH je znak “da je EU konačno shvatila šta je sve na kocki”, piše list SZ, prenosi Deutsche Welle.

Njemački list Süddeutsche Zeitung počinje svoj članak „dobro promišljenom” opaskom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova pred početak invazije na Ukrajinu.

„Postoje tvrdnje, rekao je Lavrov, dakako ne distancirajući se od njih i ne navodeći njihovo porijeklo, da se na Kosovu, u Albaniji i Bosni i Hercegovini regrutiraju plaćenici i prebacuju u Donbas kako bi destabilizirali Rusiju. Vlade tri spomenute zemlje odmah su se osjetile prisiljenima odbaciti ove nebulozne optužbe. Ali i to je već bio dovoljan pokazatelj da su Lavrovljeve riječi imale željeni učinak: podići nemire i napetosti na Balkanu”, piše njemački list.

Naravno, kaže se dalje u članku, „nije bilo slučajno ni to što su sve spomenute zemlje pretežno muslimanske”. Očito je da je provokacija ruskog šefa diplomacije bila usmjerena i na raspirivanje emocija u RS.

„Tamošnji vodeći političari se dugo igraju s vatrom, tačnije scenarijem secesije srpskog dijela zemlje – čime se ponovno otvaraju još nezarasle rane rata 90-tih, što bi, kako se pribojavaju u Bruxellesu i Washingtonu, u najgorem slučaju, moglo izazvati novi rat na Balkanu.”

Glavni akter tamo je, kako piše SZ, Milorad Dodik, na čiji poticaj je Parlament u Banjoj Luci nedavno odlučio da RS treba formirati svoju vojsku, policiju, finansijsku upravu i pravosuđe. Za to bi se morao promijeniti Ustav države u cjelini, što se smatra malo vjerovatnim.

„Ali ako bi se RS zaista otcijepila, to bi dovršilo ratne ciljeve srpskih nacionalista, koji su etničkim čišćenjem u ratu 1992.-1995. ondje ubili ili protjerali na desetine hiljada nesrpskih stanovnika s tog područja.”

SZ ukazuje i kako je Dodikovo potpaljivanje situacije ozbiljno; Washington mu je početkom godine uveo sankcije uz obrazloženje da je stvaranjem paralelnih struktura u RS potkopao institucije države BiH. A povrh toga se privatno obogatio – korupcijom. EU se, s druge strane, još nije uspio dogovoriti oko sankcija Dodiku – uglavnom zbog otpora dva najvažnija saveznika nacionalistički orijentiranih bosanskih Srba: Mađarske i, što povijesno na prvi pogled izgleda bizarno, Hrvatske.

„HDZ BiH, kao sestrinska stranka zagrebačkog HDZ-a, ušla je s Dodikom u savez iz računa jer i ona ima interes oslabiti državne institucije. Najvažniji Dodikov zagovornik na međunarodnom nivou nesumnjivo je Vladimir Putin. Moskva odavno zagovara ukidanje misije Althea u okviru evropskih zaštitnih snaga EUFOR-a u BiH, kao i zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR), koji po nalogu međunarodne zajednice nadgleda provedbu Dejtonskog sporazuma i koji se stalno suprotstavlja Dodikovim pokušajima podjele.

U četvrtak je komanda EUFOR-a najavilo da će pojačati trupe stacionirane u Bosni i Hercegovini za još 500 vojnika koji će se priključiti postojećem kontingentu od 600 pripadnika EUFOR-a. Istaknuto je da je to mjera predostrožnosti iako trenutno ne postoji direktna prijetnja sigurnosti koja bi zahtijevala intervenciju. Naglašeno je i kako “pogoršanje međunarodne sigurnosne situacije ima potencijal da se odrazi na BiH i izazove nestabilnost.” Sa stajališta politologa Alexandera Rhoterta, koji je radio u Uredu visokog predstavnika, povećanje trupa je znak “da je EU konačno shvatio što je sve na kocki u BiH”.

Ali 1.100 pripadnika EUFOR-a u BiH je nedovoljno za osiguranje mira.

“Samo u strateški važnom distriktu Brčko potrebno je najmanje 1.000 vojnika, a ono što dodatno izaziva zabrinutost je ponašanje susjedne Srbije. Tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić redovno naglašava kako je dugoročni cilj ulazak njegove zemlje u EU, a pritom stalno pokazuje svoju bliskost s Kinom i Rusijom. Većina vlada u jugoistočnoj Evropi osudila je ruski napad na Ukrajinu, uključujući i one koje su donedavno održavale bliske kontakte s Putinom, kao što su članice EU Slovenija i Mađarska. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u subotu da će njegova vlada podržati sve sankcije EU protiv Rusije: “Ovo je vrijeme da budemo ujedinjeni, to je rat.”

Predsjednik Srbije Vučić, s druge strane, suzdržao se od osuda ruskog napada na Ukrajinu, dok više provladinih novina u njegovoj zemlji daje jednostran, moskovski pogled na stvari. U petak kasno navečer, Vučić je konačno uspio izjaviti da Srbija smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa tako i Ukrajine. Istovremeno odbacuje sankcije Rusiji, osvrćući se na ulogu Moskve tokom zračnih napada NATO-a na Srbiju. Vučić je rekao kako je u to vrijeme Rusija bila „jedina država koja nije uvela sankcije njegovoj zemlji i koja je branila njen teritorijalni integritet u UN-u. A to ne smijemo zaboraviti”, navodi se u članku koji je objavio Süddeutsche Zeitung.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare