Njemački virolog upozorava: U proljeće i ljeto možemo imati šest puta više zaraženih

98

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn i šef državnog epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler, objavili su da u Njemačkoj pada broj zaraženih koronavirusom, ali smatraju da mjere zatvaranja, unatoč poboljšanju epidemiološke situacije, moraju ostati na snazi.

“Mi se nalazimo na vrhuncu pandemije, a istodobno smo započeli s izlaskom iz pandemijske situacije”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn (CDU).

On je objasnio da brojke novozaraženih posljednjih dana “ulijevaju nadu” i dokaz su da vlada djeluje u “pravom smjeru”.

Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj je danas pala na 115,3 oboljelih, što je najniža vrijednost zabilježena od početka novembru, prenosi Večernji.

Također, prijavljeno je oko 17.000 novozaraženih u jednom danu te je taj broj za 5000 niži nego prije sedam dana.

Predsjednik instituta Robert Koch Lothar Wieler, izrazio je blagi optimizam zbog pada broja novozaraženih, ali je istodobno izrazio zabrinutost zbog još visokog broja umrlih.

“U posljednja 24 sata je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 859 osoba. To je za mene tragična i nevjerojatna brojka”, rekao je Wieler.

Ukupan broj umrlih od početka pandemije tako je premašio 50.000 ljudi.

Unatoč padu broja novozaraženih Spahn i Wieler smatraju neostvarivom “nultu korona” strategiju, koja zagovara potpuno zatvaranje na nekoliko sedmica.

“Ovaj model je neprenosiv na Njemačku. Mi smo zemlja usred kontinenta i to kod nas ne može funkcionirati”, rekao je Spahn ukazujući na ogroman broj osoba koji prelaze preko Njemačke putujući s jednog kraje Evropske unije na drugi.

Wieler je pohvalio ponašanje građana, posebice preko praznika, kada je najveća većina Nijemaca poslušala savjet vlade i ostala kod kuće.

Njemački najutjecajniji virolog Christian Drosten, na čije se savjete oslanja kancelarka Angela Merkel u svojoj epidemiološkoj politici tokom pandemije koronavirusa, upozorava da bi brojke mogle podivljati kada se cijepe stariji, nemoćni i bolesni i ako se ukinu sve mjere – tada će se ljudi opustiti i virus će cirkulirati bez problema.

U proljeće i ljeto Njemačka bi mogla imati i šest puta više zaraženih nego sada, odnosno oko 100.000 dnevno, upozorio je Drosten.

Zarazit će se uglavnom mladi ljudi, ali i tada će, upozorava Drosten iz berlinske klinike Charité, bolnice biti pune.