Politika

Nobelov komitet ponovo iznenađuje: NATO kandidat za nagradu za mir

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) je predložena među 317 kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, piše danas beogradska “Politika”.

Nobelov institut u Oslu naveo je, nakon što je 31. januara istekao rok za podnošenje kandidatura, da je ove godine za Nobelovu nagravu za mir nominovano 317 kandidata, među kojima je 210 uglednih pojedinaca i 107 međunarodnih organizacija.

Iza kandidature NATO-a stoje neki zastupnici vladajuće konzervativne partije Desnice koji smatraju da taj vojni savez svojim višedecenijskim postojanjem preventivno djeluje protiv izbijanja sukoba u svijetu, pogotovo u vrijeme hladnog rata i postojanja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Prema predlagačima, zahvaljujući NATO-u u Evropi duže od 70 godina vlada mir, mada je, kako navodi jedan od njih, za njegovo postizanje i održavanje, neophodno i neminovno da se povremeno primijeni vojna moć i otpočne rat.

PROČITAJTE  Forum mladih SDP BiH: Izjave Bisere Turković potvrđuju da SDA uvijek može gore

“Politika” navodi da petočlani norveški Nobelov komitet decenijama drži u strogoj tajnosti imena kandidata, kao i onih koji podnose nominacije, a ti podaci se, prema statutu komiteta, čuvaju 50 godina.

Podaci o kandidatima i njihovim predlagačima svake godine, ipak, procure u javnost, pa se tako zna da su među njima, već drugu godinu, aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg, ali i NATO, što je, piše “Politika”, izazvalo izvjestan šok u dijelu norveške političke javnosti i opozicionih medija.

Favorit za dobijanje Nobela za mir ipak je Greta Thunberg, a to potvrđuju i kvote na kladionicama, dok se NATO još nije obreo na listićima bookmakera, piše list.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare