Sport

Nogometni klubovi su u krizi, ali menadžeri uživaju: Nevjerovatno koliko su zaradili ove godine

Nogometni agenti zaradili su ove godine 444,6 miliona eura na transferima nogometaša, što je više nego u prethodnoj godini, unatoč padu potrošnje na transfere, objavila je FIFA. U odnosu na prošlu godinu zarade nogometnih agenata i savjetnika porasle su za 0,7 posto.

Nogometni agenti u Engleskoj zaradili su najviše novca na račun svojih klijenata. U džep su spremili 118.3 miliona eura, a slijedi Njemačka sa 74,5 miliona eura. Treća je Italija (65,7), četvrta Španija (31), pa Francuska (26,6) i Portugal (25,7)…

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je još u augustu objavila da su provizije nogometnih agenata u posljednjoj deceniji iznosile čak 3,11 milijardi eura.

Voditelj FIFA-ine pravne službe Emilio Garcia Silvero istaknuo je kako agenti igraju važnu ulogu u svijetu nogometa, ali da žele eliminirati novčane disparitete koje zarađuju u transferima nogometaša.

FIFA je prije nekog vremena najavila da će u prvoj polovini iduće godine donijeti nove propise za agente nogometaša. Tako bi naknade agenata bile bi ograničene na 10 posto svih plaćanja vezanih uz transfer i tri posto plaće igrača za usluge igraču.

“Nadamo se da će novi propisi osigurati veću transparentnost u ovom sustavu”,rekao je Garcia Silvero.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare