Sport

Nogometni savez BiH: Nema više čovjeka koji je uvijek, pa i kada je bilo najteže, zračio optimizmom

U Grazu je u 81. godini preminuo počasni predsjednik NS/FS BiH i jedan od ljudi koji je učinio najviše na stabilizaciji Saveza, Ivica Osim. Tim povodom oglasili su se iz Nogometnog saveza BiH.

“Vijest o njegovoj smrti primljena je sa nevjericom i tugom u Nogometnom/Fudbalskom savezu. Nema više čovjeka koji je uvijek, pa i kada je bilo najteže, najneizvjesnije, zračio optimizmom i pozitivnom energijom. NS/FS BiH je njegovim odlaskom izgubio velikog prijatelja. Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek su bila usmjerena ka napretku.

Zahvaljujući svom autoritetu i uticaju u svijetu fudbala, dao je nemjerljiv doprinos u prevazilaženju najveće krize i suspenzije NS/FS BiH 2011. godine”, poručili su iz NS BiH.

Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu sarajevskog Željezničara, za čiji prvi tim debituje 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka. Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur i Valensijen. Za „A“ reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 utakmica i postigao 8 golova. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao 4 gola. Kao trener vodio je Željezničar, Partizan, Panatenaikos, Šturm, Džef Junajted, te reprezentacije Jugoslavije i Japana.

Za počasnog predsjednika NS/FS BiH proglašen je 22. decembra 2016. godine.

“Njegova smrt veliki je gubitak za domaći, ali i evropski i svjetski fudbal. NS/FS BiH izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima popularnog „Švabe“. Detalje o sahrani Ivice Osima objavićemo naknadno”, saopćeno je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare