Ekonomija

Norveška testira rješenja za digitalnu valutu Centralne banke

Centralna banka Norveške počet će testiranje različitih tehničkih rješenja za digitalnu valutu Centralne banke (CBDC), javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna banka Norveške u četvrtak je saopćila da će u narednom periodu dodatno analizirati moguće efekte uvođenja CBDC-a.

“Istraživanje Norges banke o CBDC-ima trajalo je četiri godine. Novi korak bit će tehničko testiranje u kombinaciji s daljnjom analizom potrebe i implikacija uvođenja CBDC-a“, navodi se u saopćenju Centralne banke, te se dodaje da će se testiranje nastaviti tokom sljedeće dvije godine.

Navodi se također da su se tehnologije plaćanja vrlo brzo razvijale i da je udio gotovinskih plaćanja u Norveškoj “sada vjerovatno najniži na svijetu”.

CBDC je digitalni oblik valute neke države. Umjesto da štampa novac, Centralna banka izdaje elektroničke kovanice ili račune za što ima dozvolu vlade.

U međuvremenu, brojne Centralne banke u svijetu istražuju mogućnosti ili već provode pilot projekte o digitalnoj valuti.

U aprilu 2020. Kina je postala prva velika ekonomija koja je pokrenula digitalnu valutu.

Elektronički novac je jedan od načina ostvarivanja plaćanja na internetu. Elektronički novac je zamjena za novac, i plaćanje elektroničkim novcem nalikuje na obično plaćanje gotovinom.Povezani postovi: