Politika

Nova afera u najavi. Iz Naše stranke p(r)ozvali Novalića: Da vidimo taj ugovor s Kinezima, zašto je skriven? Ko je uvoznik, koja je cijena?

Premijer FBiH Fadil Novalić danas je objavio kako se Federacija BiH odlučila za nabavku 500.000 vakcina proizvođača Sinopharm.

Iz Naše stranke su kazali kako je time potvrđena njihova jučerašnja sumnja: Navodno prolongiranje kupovine vakcina “Sputnjik V” s Vladom Kantona Sarajevo nije ništa drugo nego pokušaj sprečavanja ove transparentne nabavke kako bi se sklopio, kako sam Novalić kaže, tajni ugovor s nekim ko je Vladi FBiH podobniji.

– Dok je ugovor s Ruskim investicionim fondom u potpunosti dostupan javnosti, ugovor s Kinezima je skriven. Tražimo hitno njegovu objavu da javnost vidi da li je u ugovoru za kineske vakcine ispoštovano sve ono što je Vlada FBiH uputila kao zamjerku na ugovor s Ruskim investicionim fondom, a tiče se rokova i dinamike isporuke. Iskustvo pokazuje da se premijeru Novaliću apsolutno ne može vjerovati na riječ. Ugovor mora biti dostupan građanima jer premijer trguje njihovim novcem a ne vlastitim. 

PROČITAJTE  Dodik: 'Nismo spremni da budemo dio farse. Neka se dogovore Bošnjaci i Hrvati u FBiH. RS nema ništa s tim'

Također, ruska vakcina košta deset dolara po dozi, a njen uvoznik posao će obaviti bez marže. Želimo znati ko će biti uvoznik kineske vakcine i koja je njena cijena. I na kraju, s obzirom na činjenicu da je Vlada FBiH kao prigovor na rusku vakcinu imala i navodnu nezainteresiranost građana za nju, tražimo od Vlade da pokaže istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da je taj interes veći za kinesku – navodi se u saopćenju Naše stranke.

Podsjećaju da je ugovor potpisan s Ruskim investicionim fondom do sad najpovoljniji ugovor u državi i da su vakcine trebale početi stizati od ovog mjeseca i da ugovor s Kinezima može imati smisla samo ako je u svim segmentima povoljniji. 

PROČITAJTE  Raport istražuje: Šta uopće radi Antikoruptivni tim Vlade FBiH? Skoro pa ništa

– U suprotnom, taj ugovor lov je u mutnom kao i sve što se odnosi na upravljanje Vlade FBiH pandemijskom krizom. Novalić samo objavljivanjem ugovora može pokazati da građane i građanke FBiH ne smatra pokusnim kunićima – zaključuju iz Naše stranke.Povezani postovi: