Vijesti

Nova bahatost režima: Nakon istupa u medijima, menadžment KCUS-a disciplinski progoni Aminu Smajlović

bahatost režima amina smajlović u crnoj košulji kratko ošišane crne kose u studiju iza roze pozadina i u lijevom gornjem uglu piše FACE logo televizije vidi se do ramena crveni karmin

Da se (sad već bivši) režim okupljen oko SDA moralno sasvim urušio ukazuje najnoviji potez menadžmenta KCUS-a koji u svojim posljednjim danima na funkciji ne propušta priliku za mobing nad „neposlušnim“ uposlenicima. Jučer je Amini Smajlović, diplomiranoj medicinskoj sestri na Očnoj klinici, gdje radi, uručena disciplinska prijava zbog kršenja radne discipline, potpisana od šefice Očne klinike prof. dr. Amile Alikadić - Husović.

Amina Smajlović, inače majka maloljetne pacijentice Nadin S. kojoj je na KCUS-u prije tri godine uskraćeno liječenje, ali i izmještanje na kliniku u inostranstvu, prošle sedmice je burno reagirala, kao i cjelokupna javnost, nakon što je Tužilaštvo KS donijelo naredbu da neće provoditi istragu u ovom slučaju. Istrajavanje porodice Smajlović i javno upiranje prstom na vinovnike slučaja poznatog kao „niko ovdje neće liječit ovo dijete“, a posebno najava nastavka pravne borbe očigledno je iritirala menadžment dr Sebije Izetbegović, koji je odlučio uzvratiti udarac.

Ne praštaju kritiku

Iako se u disciplinskoj prijavi Amini Smajlović ne stavlja na teret iznošenje stavova u medijima, očigledna je vremenska podudarnost njenih reakcija i disciplinske prijave. Da pojasnimo: Tužilaštvo KS je naredbu o neprovođenju istrage je donijelo 14. 11. 2022. godine. Odluka o tome Smajlovićima je dostavljena 16. 11. 2022. Raport je prvi objavio vijest o tome i reakcije 17. 11. 2022., a disciplinska prijava podnesena je ekspresno već 18. 11. 2022. godine!

Faksimil disciplinske prijave

Naravno, u disciplinskoj prijavi ne stoji da je razlog javno negodovanje putem medija zbog uskraćivanja prava na liječenje djetetu i mobinga koji ova porodica trpi tri godine jer su se drznuli usprotiviti se režimu. Među nabrzinu nabacanim „grijesima“ navode se standardne formulacije… „kašnjenje na posao, odlazak ranije s posla“ pa čak i „nedopušteno parkiranje“ vozila u krugu KCUS-a.

Ovo kršenje radnog vremena disciplinska komisija će morati dokazivati malo boljim argumentom nego što je izjava (prijava) medicinske radnice zadužene za praćenje kretanja uposlenika i nošenja maske. A što se tiče „nedopuštenog parkiranja“, Amina nedavno zaista jeste, kako nam je rečeno, ušla u krug vozilom nakon što joj je empatično osiguranje to dozvolilo obzirom da je u autu bila i Nadin. To nije prošlo neprimijećeno od uvijek budnog menadžmenta. Neko od uposlenika fotografirao je automobil. Tu fotografiju su istog dana botovi plasirali na društvenim mrežama uz uvredljive komentare.

Dvostruki aršini i bahatost režima

Na disciplinsku prijavu i sve nelogičnosti u njoj prigovor će u zakonskom roku dostaviti advokat porodice Smajlović. No, ovaj slučaj još jednom potvrđuje koliko je odlazeći režim licemjeran i dvostrukih aršina. Dok se jednima štopa svaka minuta na poslu, onim povlaštenim se toleriraju sati izostanka kao i jurcanje po krugu KCUS-a službenim citroenom Kabineta direktorice.

Tokom predizborne kampanje SDA i posebno agitacije za Sebiju Izetbegović, kompletan Kabinet generalne direktorice KCUS-a provodio je u radno vrijeme sate i sate na sarajevskim ulicama dijeleći propagandni materijal. A da niko nije postavljao pitanje opravdanosti takvog izostajanja s posla. Uzgred, na fotografijama iz kampanje su najmanje dvije osobe koje će biti članovi disciplinske komisije u ovom „slučaju“ gdje će se odlučivati da li je Amina Smajlović neopravdano napustila radno mjesto i koliko minuta!

PR služba i menadžment u kampanji direktorice

Također, prisustvo izričito pozvanih uposlenika na skupovima SDA strogo se kontroliralo i bilježilo. A da ne govorimo kako je shopping u radno vrijeme sa parkiranjem mercedesa na trotoaru omiljeni „hobi“ upravo generalne direktorice.

Sebija Izetbegović izlazi iz prodavnice na ulici  na trotorau parkiran crni mercedes u bijelom mantilu nosi kesu na licu maska svezana plava kosa dan
Bahatost režima: Džip Sebije Izetbegović na trotoaru u Ferhadiji
bahatost režima Sebija Izetbegović slikana s leđa sa još jednom ženskom osobom hoda ulicom na ćaršiji u crnim jaknama i prslucima duge plave svezane kose nose kese u rukama
Shopping sa Muamerom Šehić

Disciplinska prijava Amini je uručena tek jučer, 29. 11. 2022. godine, jer je prošle sedmicu bila na bolovanju zbog pretrpljenog stresa nakon odluke Tužilaštva KS i mobinga na poslu.

I još jedna koincidencija – sva tri učesnika posljednje emisije Face to face kod Senada Hadžifejzovića od ponedjeljka su na udaru režima. Amina Smajlović je dobila disciplinsku prijavu, protiv Muriza Memića krivičnu prijavu podnijeli su Mutap i Dupovac 'zbog prijetnji', a Davor Dragičević se danas morao pojaviti pred banjalučkim sudom gdje ga je za klevetu tužio Milorad Dodik.