Nauka

Nova danska studija: Maske pružaju ograničenu zaštitu?

Maske pružaju ograničenu zaštitu protiv koronavirusa, ali to ne bi trebao biti argument protiv njihove široke upotrebe za sprečavanje širenja zaraze, navodi se u danskoj studiji objavljenoj u srijedu.

Studija je provedena u aprilu i maju ove godine, a obuhvatila je 6.024 odraslih ljudi. Dio je bio u skupini koja je nosila maske, a dio u kontrolnoj grupi.

Nakon mjesec zarazilo se 1,8 posto onih koji su nosili maske i 2,1 posto onih u kontrolnoj grupi, saoopćila je Univerzitetska bolnica u Kopenhagenu.

“Studija ne potvrđuje očekivan dvostruko manji rizik od zaraze za ljude koji nose maske”, navode.

“Rezultati bi mogli upućivati na nešto umjereniji stepen zaštite od 15 do 20 posto”.

PROČITAJTE  Futsaleri BiH poraženi od Španije u debitantskom nastupu na EP, Bošković strijelac historijskog gola

Međutim, kao što su pokazala i neka ranije istraživanja, dok maska pruža tek ograničenu zaštitu za one koji je nose, ona može drastično smanjiti rizik za druge ljude ako je nosi zaražena osoba, čak i ako ne pokazuje simptome.

Autori navode da se rezultati studije “ne bi trebali koristiti za zaključivanje da preporuka nošenja maski u zajednici nije učinkovita u smanjenju zaraza koronavirusom jer se u istraživanju nije testirala uloga maski u kontroli izvora zaraze koronavirusom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare