Vijesti

Nova godina donosi novu neizvjesnost u domove bh. građana: Kako preživjeti sve veći porast cijena?

Brašno, ulje, šećer, sol, meso, jaja, mlijeko, gorivo… samo su neki od proizvoda koje bosanskohercegovački građani svakodnevno koriste, a čije su cijene proteklih mjeseci konstantno rasle.

Kako se u Novoj godini najavljuju nove veće cijene, tako raste i zabrinutost za nastavak sumorne i sve skuplje svakodnevice. Jedno od poskupljenja koje će biti neizbježno je poskupljenje piletine i jaja, a posljedica je poskupljenja električne energije za industriju, prenosi "Večernji list".

Ozbiljan udarac

Veće cijene električne energije zadat će ozbiljan udarac sektoru peradarske proizvodnje u BiH, koji na godišnjoj razini s 20.000 zaposlenih proizvode 540 miliona jaja i 65.000 tona pilećeg mesa.

Peradari kažu kako su svjesni da je poskupljenje električne energije uslijed povećanja cijena na svjetskom tržištu neizbježno.

"Da će to biti barem na razini 10 ili 20%, ali ovo od 300% će sve sektore dovesti u nezavidan položaj, ali i preživljavanje", kazao je za Federalnu.ba Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara u BiH.

"Farmer, da bi othranio 20.000 pilića, trošio je 800 KM električne energije i pri tome imao plaću od 1000 KM. Sada, po novom obračunu, on će trošiti 2000 KM struje. Znači, njegova plaća koju je zarađivao ne može pokriti samo poskupljenje električne energije, a od čega će živjeti, raditi i investirati u razvoj ovog sektora", kazao je Jabandžić.

Hazim Mujkić, direktor primarne proizvodnje u MI Madi Tešanj, kazao je da bi se u pitanje mogla dovesti kompletna proizvodnja.

Najdraži napitak

"S milion i 400 plaćat ćemo tri miliona i 600 KM za struju. To je, pored poskupljenja stočne hrane koje nas je zadesilo u posljednje dvije godine od 53%, sigurno najveći udar na našu proizvodnju", kazao je za Federalnu.ba.

Promjenu u cijeni u Novoj godini mogao bi doživjeti i jedan od najdražih napitaka bh. građana, kafa. Kako je objašnjeno, tokom pandemije koronavirusa dogodila se nestašica kontejnera za brodski prijevoz roba.

Time je usporena trgovina kafom. U Brazilu, koji je najveći svjetski uzgajivač arabica kafe, dogodili su se mrazevi i suše na poljima na kojima se kafa uzgaja. Etiopiji, koja je također veliki uzgajivač arabice, prijeti građanski rat.

U Vijetnamu, koji je lider u uzgoju robusta kafe, povećava se broj zaraženih koronavirusom, što se odražava na proizvodnju. Osim navedenog, sirovine i energija potrebni za proizvodnju su skuplji.

Stručnjaci očekuju da će se rast cijena kafe nastaviti najkasnije do 2023. Koliko je zapravo do sada sve poskupjelo, na svom Twitter profilu nedavno je objavio i privrednik Saša Trivić.

Podaci sindikata

U objavi stoji kako je najviše poskupio krumpir i to za više od 210%, zatim integralno brašno čija je cijena viša za 33%, topljeni sir poskupio je za 32%, namjensko brašno tip 400 za oko 30% kao i druge vrste brašna čije su cijene rasle za 23 do 30%, dok je cijena jaja, kako je napisao, veća za više od 13%.

I iz udruženja za zaštitu potrošača kažu kako svakodnevno primaju pozive o promjenama cijena te da je nemoguće izdvojiti proizvod ili uslugu čija cijena nije rasla.

"Poskupjelo je sve, više novca se izdvaja za hranu, lijekove, ogrjev, naftu, građevinski materijal….", kazali su iz udruženja, navodeći kako će se najvjerojatnije rast cijena nastaviti i u 2022.

Koliko je već sada situacija teška, najbolje pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Potrošačka korpa u novembru iznosila je 2190,30 KM i za 88,59 KM bila je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, a prema posljednjem objavljenom podatku, iz septembra, prosječna plaća iznosila je 998 KM", stoji u podacima SSS-a BiH.