BHDoktor

Nova hit dijeta: Jedite šta hoćete i kilogrami nestaju uz ovih 15 principa

Utjecajna svjetska blogerica na polju ishrane Summer Innanen smislila je način ishrane i nazvala ga, u slobodnom prijevodu, „jedi šta hoćeš“. Kaže da su njeni klijenti djelovali preplašeno kada im je rekla kako se mogu hraniti, što podrazumijeva i sve ono čega se već dugo odriču. Njihov glavni strah je bio da neće znati stati kad jednom krenu jesti čokoladice, bombone, sosove, sladoled, hamburgere…

„Potpuno je uredu da jedete sve što hoćete. Ponekad vam je baš to i potrebno nakon godina neuspjelih pokušaja da smršavite i odricanja od onoga što najviše volite“, objašnjava Summer.

Poenta je da za kratko vrijeme shvatite da bez osjećaja ograničenja vaše tijelo i um odbijaju prihvatiti da jedete baš sve što vidite. Prema njenim riječima, suština ove ideje je u promjeni načina razmišljanja koja eliminira strah od hrane, od ograničavanja, osjećanja krivice i pretjeranog analiziranja.

Da bi to sve u praksi bilo jasnije i izvodljivije, ova nutricionistkinja sastavila je spisak od 15 principa kojim opisuje kako to ona jede baš sve što hoće i za koje tvrdi da ih svako lako može primijeniti.

 1. Svako od nas zna i osjeća kako različite namirnice utječu na naše raspoloženje, energiju i varenje, tako da jedem šta hoću, ali ne da bih smršavila ili zato što se ograničavam, već zato što se volim osjećati dobro.
 2. Kada se desi da pojedem namirnice koje mi ne prijaju, prihvatim posljedice i idem dalje. Suština ovoga je u razdvajanju fizičke od emotivne reakcije pune griže savjesti.
 3. Ne postavljam sebi pravila dijete, ograničenja ili rokove. Jedem šta hoću i ne govorim sebi da neću jesti ovo ili ono u nekom periodu. Sebi ništa ne zabranjujem.
 4. Hranu posmatram kao nešto neutralno i ne dijelim namirnice na dobre, loše ili zle. Mogu ih jesti kad god hoću u okviru svoje dijete.
 5. Ne sudim sebi, niti se osjećam krivom zbog izbora hrane. Ako i pomislim da sam u nečemu pretjerala, ne paničim i ne krivim sebe. Izbacila sam varijantu prema kojoj nekom kaznom zarađujem poslastice.
 6. Jasno mi je da ću nekad jesti zbog emocija, a ne zato što sam gladna. Ali znam da to svi rade. Kad se to dogodi, ne osjećam krivicu, niti vježbam da bih potrošila ono što sam pojela.
 7. Ne planiram više i ne iščekujem dane kada ću uživati u nekim slatkišima. Kada se dese, tada u njima i uživam.
 8. Uspijevam sasvim lako razumjeti razliku između želje i prave gladi. Ponekad jedem zato što želim, ali uglavnom jedem zato što sam gladna.
 9. Ponekad se prejedem, a onda se smijem jer sam svjesna da mi to ne prija i nastavim dalje. Organizam pamti tu neprijatnost i bit će od pomoći sljedeći put.
 10. Živim dan po dan, prihvatam da ću ponekad jesti više masne hrane, ponekad poželjeti da pojedem mnogo više povrća. Svakako jedem šta hoću.
 11. U skladu sam sa svojim tijelom i dajem mu hranu koja mu je potrebna na dnevnom nivou koliko god to mogu. To znači da nemam plan ishrane, moja dijeta prolazi kroz faze različitih količina ugljikohidrata, voća, masti, slatkiša. Zbog tog stava se zaista rijetko prejedam.
 12. Vjerujem sebi kada je riječ o hrani, nikad ne analiziram previše svoj izbor. Ne živim da bih analizirala svaki zalogaj.
 13. Prioriteti su mi rad na samopouzdanju i saosjećajnosti, tako da moja dijeta više nije određena željom da manipuliram ili kontroliram svoje tijelo.
 14. Najznačajnija stvar koju sam uradila da bih podstakla ovu promjenu jeste što sam promijenila način na koji razmišljam o hrani. Opraštam sebi i zamišljeno mršavo tijelo nije centar mog života.
 15. Život je mnogo zabavniji kad niste opsjednuti hranom ili tijelom, pa probajte „jedi šta hoćeš“ dijetu. Nismo ni svjesni koliko sebi možemo pomoći ovakvim izborom.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare