Politika

Nova premijerka Velike Britanije: Šta izbor Liz Truss znači za Bosnu i Hercegovinu?

Kada je tadašnja ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss stigla u posjetu BiH u maju ove godine, bila je to kuluminacija tihe kampanje koju London provodi zadnjih godinu dana na Zapadnom Balkanu, a koja za cilj ima sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Primarni motiv Velike Britanije u ovoj regiji je naravno spriječiti Rusiju da se infiltrira i koristi Zapadni Balkan kao prijetnju Evropi, koristeći BiH kao bure baruta koje može aktivirati u bilo kojem trenutku te uzrokovati ozbiljne probleme Zapadu.

U Londonu su odavno shvatili da se Rusiji na Balkanu ne možete suprostaviti tako što ćete udovoljavati srbijanskom režimu Aleksandra Vučića koji ima itekako značajne i jake veze sa Kremljem.

Najslabija karika u regionu

Velika Britanija pod vodstvom Borisa Johnsona je shvatila da će Rusija iskoristiti najslabiju kariku u regionu za uzrokovanje haosa u cilju odvraćanja međunarodne pažnje od invazije na Ukrajinu. BiH je podijeljena zemlja koja je paralizirana djelovanjem još jednog Putinovog saveznika Milorada Dodika. Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH je već pokazao da može i da je spreman izazvati političke i nacionalne napetosti sa najavama osnivanja paralelnih institucija, policije i vojske te izdvajanjem Republike Srpske iz BiH, što bi sasvim sigurno izazvalo novi rat na ovim prostorima.

Dodik je savršeno jasno svima dao do znanja ko zapravo stoji iza svih opasnih poteza koje vuče u BiH. “Ako nas iko pokuša zaustaviti, imamo prijatelje koji će nas braniti. Ti prijatelji … su Rusija, Srbija, Kina, pa čak i nekoliko zemalja članica EU”, poručio je Dodik.

Ova izuzetno opasna izjava Dodika dobila je i reakciju u parlamentu Velike Britanije. Zastupnica Alicia Kearns šalje jasnu poruku: “Dodik mora shvatiti da i Bosna također ima prijatelje, a najviše je njenoj stabilnosti predana, niko drugi do Velika Britanija”.

Velika Britanija je potom i sankcionisala Dodika i Željku Cvijanović te na taj način poslala poruku da čvrsto stoji iza BiH i da će svi koji pokušaju narušiti suverenitet i integritet zemlje morati snositi posljedice.

No, upravo je govor Lizz Truss tokom posjete BiH jasno signalizirao opseg promjene politike Ujedinjenog Kraljevstva i priznanje nedovoljnog angažmana Zapada u BiH i tokom rata, a i poslije potpisivanja Dejtona.

“Zapadu je trebalo predugo da djeluje 1990-ih. Nismo bili dovoljno hrabri da spriječimo strašne događaje kao što je genocid u Srebrenici. Ovo oklijevanje samo je produžilo borbu. Sarajevo je bilo pod opsadom 1425 dana. Trebali smo djelovati ranije”. Lekcije tog neuspjeha, rekla je tada Truss, trebale bi informirati kolektivni odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu. Nakon toga se nedvosmisleno obavezala na zaštitu sigurnosti Bosne i Hercegovine, pozivajući na produbljivanje veza između Velike Britanije i BiH, te BiH i Sjevernoatlantske alijanse.

“Odlučna sam spriječiti Rusiju da vašu zemlju koristi kao teatar za provokaciju ili odvraćanje pažnje. Zbog toga je Velika Britanija 11. aprila sankcionirala bosansko-srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske (RS) Željku Cvijanović. Neprihvatljivi su njihovi pokušaji potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti države, uključujući potkopavanje teško stečenog mira u posljednjih 26 godina. Kad sam vidjela visokog predstavnika Schmidta, jasno sam mu dala do znanja da ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući korištenje njegovih bonskih ovlasti. Prijetnje protiv njega su neprihvatljive i ne mogu se dopustiti da prođu neosporene”, navela je Truss u pismu koje je nakon posjete BiH poslala predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

I Bosna i Hercegovina ima prijatelje

Danas je Liz Truss postala premijerka Velike Britanije, na toj poziciji je naslijedila Borisa Johnsona koji je neslavno završio nakon velikog broja skandala tokom svog mandata. No, bez obzira na gafove koje je imao na domaćoj političkoj sceni, Johnson je zapravo vodio najiskreniju politiku prema Ukrajini od svih zapadnih zemalja. Dok su u Evropi vagali posljedice uvođenja sankcija Rusiji i slanja oružja Ukrajini (čitaj Njemačka), Velika Britanija je od prvog dana slala kako oružje, tako i novčana sredstva te neprocjenjive obavještajne podatke Kijevu.

Nema sumnje da će Liz Truss nastaviti tu politiku prema Ukrajini, ali i prema BiH koju London smatra sljedećom velikom metom Rusije, u kojoj Moskva u svakom trenutku može izazvati haos pod plaštom velikosrpskog nacionalizma.

Možda najbolje o tome šta izbor Lizz Truss za premijerku Velike Britanije znači za Evropu i Rusiju je izjava glasnogovornika Kremlja Dimitrija Peskova.

“Ne bih volio reći da će se stvari pogoršati jer teško je i zamisliti da može biti gore nego što jest. No, nažalost, ni to ne možemo isključiti s obzirom na to da su se kandidati za dužnost britanskog premijera natjecali u proturuskoj retorici, u prijetnjama novim potezima protiv naše zemlje. Prema tome, ne mogu se nadati ičemu pozitivnom”, rekao je Peskov.

Jasno je da su i u Moskvi svjesni da Velika Britanija neće ustuknuti niti milimetar u ovom sukobu, a to su dobre vijesti i za nas u BiH koja je već odavno na nišanu Rusije. Glavni izvođači radova su stari saveznici Kremlja ozvaničeni u liku i djelu Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, Zorana Milanovića, Aleksandra Vulina i Dragana Čovića.

No, kako smo već čuli iz Velike Britanije, ne treba zaboraviti da i Bosna i Hercegovina ima prijatelje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ništavilo
Ništavilo
6 mjeseci

Ništa, bolje se pitajte šta znači za Škotsku i Sjevernu Irsku