Region

Nova.rs: Vučić sakrio da je prihvatio EU dokument o sankcijama Rusiji

Uz puno pompe, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je na samit u Tiranu gdje je prihvatio zajedničku deklaraciju, koju su podržale sve zemlje EU i Zapadnog Balkana. Dok je puno medijske bure izazvao odlazak Vučića na samit, njegov medijski tim i vrh države nisu previše željeli da istaknu da se Vučić upravo na ovom samitu usaglasio sa deklaracijom u kojoj se između ostalog traži uvođenje sankcija Rusiji.

Kako navodi Nova.rs, nije Vučić propustio priliku da se na marginama i ovog skupa obrati građanima Srbije. Negdje oko 17 sati, kada je završio sa svim sastancima, Vučić je prokometarisao utiske sa samita, ali i odgovarao na ključna pitanja. Kao što su da li će uvesti sankcije Rusiji, hoće li se Srbija uskladiti sa EU. Ali i o tome šta misli o medijskom mraku u Srbiji.

Vučić: ‘Ne mogu ni da sjedim, niti stojim iza deklaracije’

Na pitanje da li Srbija li će Srbija potpisati deklaraciju u kojoj se između ostalog traži da se zemlje koje do sada nisu uvele sankcije usklade sa restriktivnim mjerama unije, Vučić je naveo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

“Ne mogu ni da sjedim ni stojim iza te deklaracije, jer nisam pisao deklaraciju. Ali moram da kažem da se nismo saglasili sa sankcijama Rusiji, a nismo ih ni uveli. To je činjenica. Nekome se sviđa, a nekome ne. Rekao sam da je odnos prema sankcijama u stvari odnos prema građanima Srbije. Nije prirodno da mi učestvujemo u toj politici… Dobro smo razumjeli poruku EU, razumio sam to i kroz diskusiju“, rekao je Vučić.

Nije Vučić precizirao šta je zvaničan stav Srbije. D li je svojim potpisom stala iza deklaracije, ali poznavaoci prilika govorili su da bi bio presedan da se ne potpiše ovakav dokument. Najprije, tekst deklaracije ili rezolucije na ovako velikom događaju usaglašava se ranije- Zbog čega je Srbija unaprijed bila upoznata sa ključnim odredbama dokumenta. Sa druge strane, deklaracija nije pravno obavezujući dokument. Zbog čega Srbija nije obavezna da sprovodi zaključke iza kojih je stala.

Prava drama

Ali, signali i poruke koje nastaju nakon usaglašavanja oko deklaracije govore u kom pravcu će ići zemlja, ili barem želi da ide.

Da deklaracija nije “sveto pismo” potvrdio je indirektno i Vučić kada je rekao da će konačan sud o svemu dati građani Srbije, a pomalo i on sam.

Iako je popodne prošlo u obraćanju Vučića, nikakva zvanična saopštenja nisu stizala da je predsjednik bilo šta potpisao. Nova.rs ranije je objavila da će i ovo pitanje biti povod da se napravi prava drama.

Čak ni na zvaničnom instagram profilu predsednika Aleksandra Vučića nije objavljeno da je bilo šta potpisano, ili da se usaglašavalo u Tirani. Umjesto saopštenja da je Srbija stala iza dokumenta, dobili smo šablonske opise koje viđamo sa bilo kog događaja na kojem Vučić boravi.

Deklaracija iz Tirane nije bila u žiži interesovanja medija

Da je Srbija stala iza dokumenta iz Tirane, u utorak kasno sinoć javnost je izvestio Radio slobodna Evropa (RSE). Ovaj medij saopštio je da EU „pozdravlja činjenicu da partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa tačkama iz dokumenta”. Što između ostalog uključuje odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

Kako je RSE dalje saopštio, u usvojenoj deklaraciji se dalje ističe neophodnost da svi učesnici dijele „zajedničku odgovornost i zajedničke vrijednosti“. Da je dokument  nastao potvrdio je i European Western Balkan (EWB). Koji je objavio da su lideri EU i Zapadnog Balkana zajednički stali iza deklaracije.

Simptomatično je da Vučić nije želeo da glasno kaže da je stao iz deklaracije. Niti i to da je ovo uspjeh Srbije. Možda je želio da ovaj uspjeh proslavi sam. A možda samo ne želi da društvo iz Moskve čuje za uspjehe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare