Svijet

Nova ruska vojna katastrofa: Ukrajinci opkolili 5.000 ruskih vojnika kod Lymana, pao i zloglasni motorizovani puk?

Nove informacije iz Ukrajine govore o još jednom katastrofalnom porazu ruske vojske. Navodno je ukrajinska vojska opkolila 5.500 ruskih vojnika u blizini Lymana, uključujući i ozloglašeni 752. gardijski motorizovani puk koji je skoro uništen u Groznom u Čečeniji novogodišnje noći 1995. godine.

Podsjetimo, prvi čečenski rat vođen je između Rusije i Čečenije od 1994. do 1996. i rezultovao je defakto nezavisnošću Čečenije kao Čečenske republike Ičkerije.

Nakon početne kampanje 1994—1995, koja je kulminirala velikom bitkom za Grozni, ruske federalne snage su pokušale da zauzmu planinske predjele Čečenije, ali su ih čečenski gerilci odbili, uprkos ruskoj nadmoći u ljudstvu, naoružanju i vazdušnoj podršci. Ovo je rezultovalo raširenom demoralizacijom ruske vojske i skoro opštem protivljenju ruske javnosti ovom ratu. Zbog toga je predsjednik Rusije Boris Jeljcin proglasio primirje 1996. i potpisao mirovni ugovor godinu dana kasnije.

Zvanični gubici ruske vojske su 5.732 vojnika, dok po nekim procjenama taj broj ide i do čak 14.000. Za broj poginulih čečenskih separatista ne postoje tačne brojke. Ruska strana tvrdi da je likvidirano 17.391 separatista ali ovu tvrdnju ne treba sa sigurnošću uzimati za ozbiljno, s druge strane Čečeni tvrde da taj broj nije veći od 3.000 mrtvih.

U ratu je raseljeno više od 500.000 osoba, dok je veliki broj gradova i sela u republici ostao u ruševinama. Ubijeno je najmanje 30.000 civila, a prema nekim procjenama taj broj bi mogao ići i do 80.000. Rat su propratili i brojni ratni zločini, poput ubistva civila, silovanja, pljačke i mučenja. Čečenski separatisti su sproveli i genocidnu kampanju u kojoj je ubijeno najmanje 20.000 Rusa i drugih nelojalnih građana raznih etničkih pripadnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare