Svijet

Nova uznemiravajuća poruka iz Rusije: “U tom slučaju, to je objava rata”

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, Anatolij Antonov poručio je da bi namjerni napadna ruski avion u neutralnom zračnom prostoru bio otvorena objava rata nuklearnoj sili.

Američka vojna oprema

“Pozivi nekih zakonodavaca nadilaze zdrav razum”, navodi se u komentaru diplomata koji je prenijela ruska ambasada u SAD-u. Antonov je komentirao prijetnje nekih američkih zakonodavaca, posebno senatora Lindseyja Grahama da će oboriti ruske avione u međunarodnom zračnom prostoru ako se približe američkoj vojnoj opremi.

“Ministarstvo odbrane Ruske Federacije detaljno je objasnilo razloge i postupak postupanja ruskih pilota tokom incidenta iznad Crnog mora. Ponovit ću za one koji nisu smogli snage objektivno sagledati situaciju. Naši lovci nisu došli u kontakt s američkom bespilotnom letjelicom“, tvrdi Antonov, objašnjavajući događaje vezane uz pad američkog drona MQ-9.

TASS, koji prenosi izjavu ambasadora, navodi da je Rusija učinila sve da spriječi takve incidente te da je unaprijed obavijestila međunarodnu zajednicu o granicama privremenog režima za korištenje zračnog prostora uspostavljenog u svrhu provođenja “specijalne vojne operacije”, kako Rusija naziva rat u Ukrajini.

“Naravno da je Pentagon uvrijeđen zbog gubitka skupe opreme, no u ovom slučaju, američke optužbe o neprofesionalizmu bi trebalo usmjeriti na njihovu vlastitu adresu”, dodao je Antonov

Ponovno spominjanje nuklearnog rata

“Što se tiče navedenog senatora (Graham), ovo nipošto nije prvi pokušaj odvratnog zakonodavca da izazove opasnu eskalaciju rusko-američkih odnosa. Prije godinu dana pozvao je građane naše zemlje na atentat na predsjednika Rusije. Vjeruje li senator ozbiljno da je idirektan vojni sukob s Rusijom u interesu birača koji su mu povjerili brigu o svojim životima i dobrobiti?”, pita se ruski ambasador.

“Namjerno napadati ruski avionu neutralnom zračnom prostoru nije samo zločin prema međunarodnom pravu, već i otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili”, upozorio je.

Poručio je da bi se oružani sukob između SAD-a i Rusije značajno razlikovao od onog kojeg Amerikanci vode u Ukrajini. “Je li Kapitol spreman izložiti američke građane i međunarodnu zajednicu riziku sveopćeg nuklearnog rata? Odgovorite, dragi senatore!”

“Ne tražimo sukob s nuklearnom silom. Nastavljamo održavati kontakte. Uključujući i preko Ministarstva odbrane. I to sve kako bismo spriječili nenamjerne sudare. Volio bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima s Rusijom”, zaključio je Antonov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare