Sport

Novak Đoković s osmijehom se slikao ispod zastave četničkog pokreta

Novak Đoković do sada se promovirao kao osoba operirana od bilo kakvog ekstremizma.

Srbijanski teniser rado je (bio) viđen gost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Njegove posjete našoj državi, naročito Visokom, gdje je sakupljao energiju naredne sportske izazove, već su postale legendarne..

No, sada je napravio nešto zbog čega bi mogao izgubiti značajan broj navijača, a mnoge i razočarati i naljutiti.

Naime, ponajbolji svjetski teniser dopustio je sebi da ga na terenu u Australiji uoči prvog ovosezonskog Grand Slam turnira slikaju sa, ni manje ni više, četničkom zastavom u pozadini!

Zastavu na kojoj piše "Sa verom u Boga za kralja i otadžbinu” drži razdragani "navijač" na tribinama,. dok nešto niže Nole pozire s osmijehom.

Ova zastava jedan je od simbola Ravnogorskog četičkog pokreta. To je i zastava pod kojom su izvršeni neki od najsvirepijih zločina u Bosni i Hercegovini.

Prisjetimo se da je nedavno nekokiko “Ravnogoraca” u BiH dobilo po pet mjeseci zatvora zbog veličanja četničkog pokreta.

Naime, trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Sud je zaključio da su oni bili svjesni da mogu raspiriti nacionalnu mržnju. Također, znali su da time mogu ugroziti zajednički život konstitutivnih naroda i drugih u Bosni i Hercegovini.