Vijesti

Novalić i Dujmović organiziraju prijem za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar

Svjesni značaja vrhunskih rezultata koji naši najbolji sportisti postižu u svijetu, ali i obaveze Vlade Federacije BiH da ih se na svaki mogući način podrži u srijedu, 29. decembra, će u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić upriličiti prijem za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar.

Za osvajačicu bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju iz federalnog budžeta će, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate, biti osigurana nagrada od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000 KM.

Ovo je samo nastavak podrške koju je Vlada FBiH ranije u ovoj godini dodijelila za njene uspjehe i pripreme od 23.500 KM. Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

“Lana, koja potpuno opravdano nosi epitet “čuda od djeteta”, učinila nas je sve ponosnim i u ovim prazničnim danima unijela još više veselja u naše domove zbog čega smo joj neizmjerno zahvalni. Nakon svih uspjeha koje je postigla zahvaljujući svom trudu i zalaganju, najmanje što možemo učiniti jeste da se ujedinimo oko ideje podrške našim mladim, vrhunskim talentima. Siguran sam da u realnim okvirima i kroz sagledavanje svih mogućnosti možemo zajednički pronaći najbolja rješenja i za projekte poput izgradnje olimpijskog bazena”, izjavio je Novalić.

Vlada Federacije BiH u ovoj godini je putem Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, osigurala iz budžeta FBiH ukupno 677. 000 KM. U prvoj polovini ove godine odobreno je 268.500 KM, a u drugoj 408.500 KM, odobrenih na posljednoj sjednici Vlade FBiH iz tekuće rezerve budžeta. Riječ je o sredstvima koja se izdvajaju na osnovu zahtjeva za dodjelu nagrada u ime klubova i sportista koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima u drugoj polovini 2021. godine, navodi se u saopćenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare