Novalić i Džindić u Konjicu: Već deset dana nema novooboljelih, iz toga treba izvući pouke

138

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić posjetili su danas Općinu Konjic. Novalić i Džindić su položili cvijeće na spomen-obilježja palim borcima Armije BiH, a potom obišli konjički izolatorij. Novalić ističe da ga je naviše zanimalo kako je Konjic uspio zadržati broj od 28 oboljelih, iako je ovaj grad imao jedan od dinamičnijih žarišta koronavirusa.

„Vidjeli smo da je sve bilo odrađeno jako profesionalno. Već deseti dana u Konjicu nema novooboljelih od koronavirusa i bilo bi dobro da iz ovoga i drugi izvuku pouke. Igman i druge fabrike su već počele raditi, što je zasigurno znak oporavka“, rekao je Novalić.

Premijer i ministar su zatim u Općini Konjic održali sastanak s privrednicima, koje su upoznali s ekonomskim programom, a posjetili su i Vatrogasnu brigadu Konjic. Novalić je posebno želio pozdraviti 14-godišnjeg Alija Sarajlića, koji je postao poznat nakon što je učestvovao u gašenju nedavnih požara u toj općini.

Novalić naglašava da je Konjic izložen požarima zbog planinskih krševitih predjela koje je teško gasiti. Iz tog razloga postavlja se pitanje da li je u Konjicu potrebno povećati broj vatrogasaca, kojih je sada 15.

„Prvi na listi naših želja su dva aviona, a zatim petnaestak do dvadeset vozila za gašenje požara. Mnogi su mislili da će nam na prvom mjestu želja biti respiratori zbog koronavirusa, ali mi smo to nabavili i smatramo da je zbog nadolazećih vrućina opasnost od požara evidentna“, rekao je premijer.

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić se osvrnuo na sastanak s privrednicima Općine Konjic, s kojima je bilo govora o načinima za prevazilaženje teških vremena uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Privrednicima su prezentirane mjere koje je Vlada FBiH pripremila kroz koronazakon i druge aktivnosti.

„Razgovarali smo i o pokretanju privrednog društva Igman koje već funkcioniše i uskoro ćemo imati otpremu za Ujedinjene Arapske Emirate, a uskoro će uslijediti nove. Lagano se te privredne aktivnosti vraćaju u normalno stanje. I druga privredna društva u okviru namjenske industrije koja su vezana za Igman također su nastavila s radom, tako da danas u svim privrednim društvima koja su u vlasništvu Vlade FBiH, ali i u onim privatnim, imamo punu produkciju, uz određene korekcije planova“, kazao je Džindić.

Dodaje da privrednici shvataju poziciju Vlade FBiH i da ona ima određenu količinu novca koji kroz koronazakon može implementirati i pomoći privrednicima, ali da Vlada ne može riješiti sve njihove probleme.

Na kraju posjete premijer Novalić obišao je i jedan od lokaliteta na kojem je proteklih dana buktio šumski požar.