Politika

Novalić i Nenadić razgovarali o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s premijerom Kantona Sarajevo Mariom Nenadićem i kantonalnim ministrima komunalne privrede i infrastrukture Nihadom Glamoč, finansija Jasminom Halebićem i privrede Draškom Jeličićem, o mjerama koje su poduzete i koje bi ubuduće trebale biti donosene s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Na sastanku, jednom u nizu koje federalni premijer Novalić održava s predstavnicima kantonalnih vlasti, gosti su upoznati s mjerama koje je Vlada FBiH dosad donijela kroz zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a koje prati rebalans budžeta FBiH za 2020. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Novalić je delegaciju Kantona Sarajevo informisao da Federalna vlada užurbano radi na drugom paketu ekonomskih mjera. On je naglasio da je od velikog značaja da i Dom naroda Parlamenta FBiH što prije usvoji isti paket zakona, nedavno prihvaćen u Predstavničkom domu, kako bi što prije počela provedba tih mjera predviđenih za pomoć privredi.

Delegacija Kantona Sarajevo premijeru Novaliću je prezentirala planove njihovih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera.

Kanton Sarajevo, kako je rečeno, već provodi jednu od kratkoročnih mjera, a to je isplata dijela martovske plate za uposlene u firmama kojim je zabranjen rad, a istovremeno su zadržale sve svoje radnike.

Učesnici sastanka su naglasili da je zdravlje građana na prvom mjestu, ali je istaknuta važnost pomoći privredi i radnicima, te je dogovoreno da sve mjere trebaju, prije svega, ići u pravcu maksimalnog mogućeg održanja privrede i osiguranja radnika i radnih mjesta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare