Politika

Novalić sa šefom MMF-a za BiH: Politička nestabilnost utječe na rast ekonomije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Martinom Petrijem. Razgovarali su o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, reformskim prioritetima, posebno o fiskalnim zakonima, ali i o zdravstvu, privrednim prilikama i potrebi njihove stabilizacije kroz unaprjeđenje uslova za privlačenje investicija, te o najboljim načinima buduće saradnje.

Federalni premijer je kazao da su dosadašnji odnosi s MMF-om bili od koristi i u tehničkom i u finansijskom smislu.

“Kakav god zajednički program ili aranžman imamo sa MMF-om, bolje smo viđeni u međunarodnim vodama. Poruka vašeg prisustva ovdje je da je stanje stabilnije. Još ne znamo oblik, ali nema sumnje da vas trebamo i želimo prisustvo MMF-a u BiH”, kazao je premijer Novalić.

PROČITAJTE  Čović: Izbori će se održati po planu, rekao sam Schmidtu da bi bilo kakvo nametanje odluke bilo katastrofalno

Martin Petri je istakao da je, sve u svemu, ekonomska situacija prilično dobra, ali da postoje izvjesni fiskalni prostori i da bi bilo značajno iskoristiti ih na kvalitetan način. Naglasio je veoma bitnim stimuslisati javne investicije, a kad je riječ o zdravstvu bilo bi dobro osmisliti mjere koje će voditi ka konsolidaciji ovog sektora.

“Mi ćemo pokušati biti što je više moguće od pomoći”, rekao je Petri.

Kazao je i da je veoma bitno što skorije usavajanje novih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

Pomoć MMF-a u tehničkom smislu i ubuduće bi dobro došla Federaciji BiH i u oblastima regulisanja parafiskalnih nameta i raspodjele javnih prihoda, a Petri je rekao da je to prostor gdje MMF svakako može pomoći.

PROČITAJTE  Vlada FBiH nakon pritiska povećava plaće rudarima

Premijer Novalić je pojasnio da su prioriteti za budućnost jasno definisini kroz Socioekonomske reforme u BiH za period 2019.-2022. godina, a koje čine zdravstvo, ekonomski rast, javna preduzeća i pitanje mladih.

Sagovornici su se složili da politička neizvjesnost u BiH nikako ne doprinosi rastu njene ekonomije i razvoju privrede.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare