Vijesti

Novalić smatra da je 1.000 KM porodiljama diskutabilan potez: Sad će sve žene pohrliti u Sarajevo, Zagreb je to povukao

Premijer FBiH Fadil Novalić održao je novi live pod nazivom 'Live s premijerom'. Nakon što je objasnio da imamo najveći ekonomski rast ikad i kako su naši ljudi žilavi jer im ništa krize ne mogu, pričao je porodiljskim naknadama.

"Ovo porodilje u Sarajevu, 1.000 KM je diskutabilan potez. Povukao ga je Zagreb svojoj prošlosti. Pa su sve žene, jel', bračni parovi u Hrvatskoj išli u Zagreb da se prijave i 400 miliona kuna se pretvorilo u 4 milijarde. Isto se dešava u KS što je razlog da to prebace na Federaciju. Međutim to je nadležnost kantona", naveo je Novalić.

On je dalje kazao da je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru zakon koji se tiče porodilja i dječijeg doplatka.

"Zakon koji sm uputili u proceduru definira jedana dječiji doplatak za FBiH. Sad je od 17 do 60 KM u kantonima. To je nepravedno, ali sve što rade kantoni različito mi povučemo na svoj nivo. Za sad je to 60 KM dječijeg doplatka, možda bude i više", rekao je Novalić.

Što se tiče porodiljskih naknada kaže da je dogovoreno da one budu 300 KM.

"U našem zakonu je to 300 KM i svih deset kantona su se s tim složili i to je obaveza kantona. Ako i to budu radili kao s dječijim doplatkom, FBiH će i to povući, ali o tome ćemo za mjesec na parlamentarnoj raspravi", naveo je Novalić.