Vijesti

Novalić: Strahote s područja Prijedora moraju biti opomena

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je u Kozarcu obilježavanju 20. jula, Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine.

Kolektivna dženaza za 12 žrtava, ukopanih u Šehidskom mezarju Kamičani i Čarakovo, klanjana je na platou Memorijalnog centra Kamičani.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva je Fikret Marošlić, a najstarija njegov otac Himzo. Kada su ubijeni, Fikret je imao 21 godinu, a Himzo 47.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.

PROČITAJTE  MUP RS održao vježbu, sve je 'nenajavljeno' nadgledao EUFOR. Pogledajte fotke

“Na ovom području je učinjen strašan zločin. To se ne smije nikad zaboraviti. Pridružujem se apelima žrtava upućenim svima koji imaju bilo kakvu informaciju o lokacijama grobnica da ih kažu, kako bi sve žrtve dostojanstveno našle svoj smiraj. I strahote s područja Prijedora moraju biti opomena da se nigdje i nikad nikome više ne dogode ubijanja, progoni i zločini”, poručio je premijer Novalić.

Današnjem ispraćaju i dženazi su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.Povezani postovi: