Vijesti

Novalić: Strahote s područja Prijedora moraju biti opomena

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je u Kozarcu obilježavanju 20. jula, Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine.

Kolektivna dženaza za 12 žrtava, ukopanih u Šehidskom mezarju Kamičani i Čarakovo, klanjana je na platou Memorijalnog centra Kamičani.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva je Fikret Marošlić, a najstarija njegov otac Himzo. Kada su ubijeni, Fikret je imao 21 godinu, a Himzo 47.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.

“Na ovom području je učinjen strašan zločin. To se ne smije nikad zaboraviti. Pridružujem se apelima žrtava upućenim svima koji imaju bilo kakvu informaciju o lokacijama grobnica da ih kažu, kako bi sve žrtve dostojanstveno našle svoj smiraj. I strahote s područja Prijedora moraju biti opomena da se nigdje i nikad nikome više ne dogode ubijanja, progoni i zločini”, poručio je premijer Novalić.

Današnjem ispraćaju i dženazi su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare