Vijesti

Novalić tvrdi: Nabavka vakcina putem tri kanala

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, odgovarajući na delegatska pitanja tokom današnje sjednice Doma naroda, obrazložio je da se Federacija BiH prvobitno usredsredila na četiri kanala u željenoj nabavci vakcina, od kojih je prvi, američki, odbačen budući da je traženo da proces vodi isključivo država.

U jednom od preostala tri kanala, za nabavku ruskog Sputnjik V cjepiva, Federacija se udružila s Kantonom Sarajevo za zajedničku nabavku, pri čemu je Kanton projekt-menadžer, a Federacija osigurava glavnu finansijsku konstrukciju.

Za drugi kanal, nabavke vakcina AstraZeneca, za šta je bio potreban i ugovor s indijskim premijerom, jer je Indija najmasovniji proizvođač, prošlog četvrtka je otvoren, a sutra se zatvara poziv veletrgovcima.

PROČITAJTE  "Udana sam, ali spavam s drugim muškarcima - mom suprugu to ne smeta"

U trećem kanalu, prema kineskoj kompaniji Sinopharm, predstoji ugovor nakon što je proceduralno završeno pet od šest postavljenih uvjeta.

U svim kanalima, naredni korak je potpisivanje ugovora, kazao je premijer objašnjavajući prethodno da su komunikacije ostvarivane putem ambasada i da je partnerima pritom trebalo objašnjavati poziciju entiteta u kompleksnoj strukturi Bosne i Hercegovine budući da u ovom poslu prepoznaju države kao nivoe.

Federalna vlada se usredsredila na navedena tri kanala, a ostali su otvoreni i kanali za nabavku preko tzv. tercijarnih tržišta, naveo je također premijer.

Na sjednici Doma naroda predstoji predlaganje i usvajanje zaključaka povodom ove tačke dnevnog reda.Povezani postovi: