Vijesti

Novalić u posjeti USK: Aerodrom Bihać i migranti glavne teme razgovora

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je na sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i Grada Bihaća prvenstveno razgovarao o putno – komunikacijskim projektima, s posebnim akcentom na daljnji pravac realizacije projekta aerodroma u Bihaću.

“Mogu reći da je na neki način povod našeg dolaska projekt aerodroma u Bihaću. Već smo uradili ozbiljan posao, s obzirom da imamo glavni projekat, da je otkupljeno 265 hiljada kvadratnih metara zemlje, ali i urađena probna pista i provedena sva ispitivanja o izvodivosti ovog poduhvata”, kazao je premijer Novalić.

Istaknuo je da su za sve to već izdvojili 13 miliona KM i došli u fazu da svi zajedno počnu konkretizirati stvari.

“Riječ je o ogromnom projektu, čija je vrijednost 65 miliona eura i sasvim je jasno da to Federalna vlada ne može završiti sama. Zato smo od lokalnih vlasti tražili da se jasno odredi željeni pravac daljnjeg djelovanja u realizaciji ovog posla i u potpunosti se stavili na raspolaganje. Jednostavno sada kada imamo sve dozvole, moramo zajedno naći način zatvaranja financijske konstrukcije i pronalaska partnera, odnosno koncesionara koji će voditi aerodrom”, izjavio je premijer Novalić.

Napomenuo je i veliki broj putno – komunikacijskih projekata u tom dijelu BiH, od kojih su neki već u fazi realizacije.

“Za brojne putno – komunikacijske projekte u Unsko-sanskom kantonu, ove i iduće godine ćemo izdvojiti 38 miliona maraka. U toku su izgradnje mnogih saobraćajnica, obilaznica i raskrsnica, a dosta toga je i planirano u idućoj godini. Morate znati da je to najveći procenat financijskih izdvajanja Javnog preduzeća Cesta Federacije BiH, naravno kada se uzme u obzir broj stanovnika u ovom dijelu države”, riječi su federalnog premijera.

Razgovarano je i o trenutnoj problematici situacije s migrantima i izbjeglicama, s naglaskom na finansiranje određenih infrastrukturnih radova i rješavanja statusa prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa.

Najavljeno je da će upravo Vlada Federacije BiH osigurati finansijska sredstva za priključak vode i struje u ovom migracijskom kampu, naravno ukoliko to bude pravac djelovanja i postupanja Vijeća ministara BiH.

“Izuzetno mi je drago da imamo podršku Federalne vlade i premijera Novalića u svemu, pa i kada je u pitanju kompleksna situacija s migrantima i izbjeglicama. Napokon će se realizirati određeni projekti, koji su vjerovatno trebali biti završeni već odavno. Ova posjeta premijera Novalića i njegovih saradnika apsolutno je razlog za optimizam svih nas u Krajini”, smatra premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Prvi čovjek Vlade Federacije Bosne i Hercegovine apostrofirao je bezerezervnu podršku Krajini u svakom segmentu, a predstavnike lokalnih vlasti kratko je informisao o Nacrtu budžeta za narednu godinu, odnosno upoznao ih sa onim šta mogu očekivati i planirati u narednoj godini.Povezani postovi: