Kriminal

Novalićev bivši savjetnik zavalio Sebiju Izetbegović

“Nisam ja nikakva Seb.” govorila je direktorica KCUS-a i supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića tokom svog svjedočenja u Sudu BiH u aferi “Respiratori”.

“Meni je ovo nejasno, tu nema mog imena. Drugo, ja nisam tu da kažem kakvi su respiratori. Oni se stavljaju na glavu, a ono čime se ja bavim je daleko od toga”, govirla je direktorica KCUS-a na direktna pitanja tužioca Džermina Pašića da li je ona ‘Seb.’ iz poruke koja glasi ovako:

“Seb. zove, loši respiratori. U problemu smo”. Ovu poruku poslala je sekretarka Vlade FBiH Edita Kaladžić u viber grupu ‘Gensek’.

A u nastavku svog svjedočenja, bivši šef Kabineta premijera Fadila Novalića, Hasan Ganibegović danas je potvrdio da se ipak radi o Sebiji Izetbegović.

“To je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a”, rekao je Ganibegović u nastavku svog sjedočenja.

On je potvrdio i da je savjetovao da se brišu sve poruke iz ove grupe nakon što je u medijima procurilo da je ‘Srebrena malina’ nabavila 100 respiratora.

“Izbrisali smo dio poruka”, potvrdio je Ganibegović.

On je pojasnio i poruku Kalajdžić koja glasi:

“Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve.”

Ganibegović je kazao da se radi o pismu zahvale koje je trebalo biti uručeno Fikretu Hodžiću, vlasniku ‘Srebrene maline” jer je ‘on uspio ono što niko nije’ – nabaviti respiratore.

Ganibegović je kazao da mu nije poznat mail poslat sa adrese ureda Fikretu Hodžiću, u kojem se navodi da, u skladu sa premijerovom preporukom, šalju zahtjev za dio medicinskih potreba kao što su maske i slično.

Ganibegović je rekao da, uprkos propisima, nije bio upoznat sa svim prepiskama i da su se one odvijale i mimo njegovog znanja.

Tužilac Džermin Pašić pitao ga je da li je u vezi s tim mailom i poruka koju mu je poslao Fahrudin Solak 2. aprila, a u kojoj navodi da se vidio sa Fikretom, da je pogrešno obračunat iznos i da ne treba sva oprema, jer je dio već nabavio.

“Puno sam ovakvih poruka vidio, prosljeđivao Bahri i premijeru… Dešavalo se da i ne otvorim”, rekao je svjedok.

On je potvrdio da se u kabinetu uopšteno pričalo o respiratorima i drugoj medicinskoj opremi, te da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala samo “Srebrena malina”. Ganibegović je napomenuo da je izvjesni Edvin Kučuković slao neke ponude, ali za mali broj respiratora i sa dužim rokom isporuke.

Svjedoku je predočena korespodencija u kojoj pita hoće li prebaciti pare “Srebrenoj malini”, na šta Novalić pita zar već nisu, a Ganibegović odgovara da nisu. On je pojasnio da je to provjerio sa Solakom ili nekim drugim iz civilne zaštite.

Ganibegović je potvrdio da je nakon izbijanja afere s uvozom respiratora, obrisao dio poruka iz Viber grupe “Gensek” u kojoj su, osim njega, bili Novalić i sekretar Vlade Edita Kalajdžić. Kazao je da je Kalajdžić sugerisala da brišu poruke.

On je kazao da je, nakon što je dobio ugovor 23. aprila, sa Kalajdžić komentarisao kako ga treba raskinuti, da je štur i da nisu ispoštovani rokovi.

Svjedok je ispričao kako je 10. maja na poziv Hodžića išao kod advokata Kadrije Kolića, Solakovog branioca, i da je glavna tema bila postojanje dva ugovora.

Ganibegović je rekao da je bio direktor Ureda premijera do 3. decembra 2020. a da je prije toga bio na bolovanju i godišnjem odmoru nakon što su premijeru određene mjere zabrane. On je rekao da ne zna zbog čega mu je prestao radni odnos.

U unakrsnom ispitivanju Odbrane, Ganibegović je potvrdio da nakon izbijanja pandemije Vlada nije radila u punom kapacitetu i da su svi nivoi vlasti očekivali od Vlade pomoć. On se složio sa braniteljicom Vasvijom Vidović da je u početku najveći problem bio nedostatak testova, te da je na svjetskom tržištu vladala kriza sa respiratorima,

“Premijer je svim silama pokušavao to da riješi”, kazao je svjedok.

On je naveo da je Novalić u početku bio protiv proglašavanja stanja prirodne nesreće, jer se bojao posljedica po privredu. Dodao je da se nakon proglašenja nesreće primjenjivao Zakon o spašavanju i da je njime predviđeno da je upotreba sredstava u nadležnosti Federalnog štaba civilne zaštite.

Svjedok je rekao da je upozoravao premijera da mu se sprema krivični postupak i ako nabavi i ako ne nabavi respiratore. Složio se da niko nije mogao nabaviti dovoljnu količinu respiratora i da je jedino “Srebrena malina” ponudila “toliki broj”.

Ganibegović nastavlja svjedočenje 15. oktobra, za kada će biti pozvana i Kalajdžić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare