Kriminal

Novalićev savjetnik promijenio iskaz na suđenju za ‘malina respiratore’: Prijećeno mi je hapšenjem i suđenjem

Bivši savjetnik Fadila Novalića, Hasan Ganibegović svjedočio je danas pred Sudom BiH u aferi ‘Respiratori.

Na optuženičkoj klupi za nabavku 100 respiratora iz Kine sjede premijer Novalić, suspendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić te ministrica finansija Jelka Miličević.

Ganibegović je bio duboko involviran u nabavku respiratora što je postalo jasno nakon što je Tužilaštvo prezentiralo viber prepiske iz grupe “GENSEK”.

Iz nje je bilo lako zaključiti da su ljudi iz kabineta Novalića znali i razgovarali o nabavci kao i početku kasnije istrage u ovom slučaju.

Odmah na početku svjedočenja Ganibegovića on je izjavio da mu je Tužilaštvo BiH prijetilo, jer ga je tužilac Džermin Pašić pitao za navode koje je dao u ranijem iskazu tužiocima.

Ganibegović (drugi zdesna) s premijerom Novalićem na Aerodromu Sarajevo

Ganibegović je tvrdio da je taj iskaz dao pod pritiskom i strahom od hapšenja i procesuiranja, te je uglavnom odgovarao da mu je sve to ‘efemerno’ i da se ‘ne sjeća’.

“Odgovarao sam pod pritiskom prijetnji i hapšenja. Odgovarao sam uz vašu pomoć, nije zapisnik išao direktno”, rekao je Ganibegović.

Tužilac Pašić pitao ga je i dali je imao advokata na saslušanju na šta je Ganibegović kazao da je imao.

Zbog svega je Pašić kazao da je ovaj svjedok ‘neprijateljski po Tužilaštvo’ te zatražio da se tužiocima da više vremena za pripremu ispitivanja svjedoka. To se nije svidjelo sudu.

Ganibegović je potom pričao kako se sastajao s privrednicima, između ostalog s Petrom Čorlukom, vlasnikom Violete, nazivajući ga ‘kraljem toalet papira’. On je bio spreman nabaviti respiratore, ali pod uvjetom da ih vlast uveze.

Što se tiče nabavke malina respiratora, Ganibegović je kazao da je bio protiv toga. Da je nabavka izvršena, kazao je, saznao je nakon što mu je Novalić 13. aprila kazao da mu napiše govor pred dolazak respiratora na Sarajevski aerodrom.

Hodžića je navodno upoznao kasnije, kada mu je Novalić izdao drugu naredbu: Da mu pomogne oko dobijanja dozvola za uvoz.

Suđenje će se nastaviti 13. oktobra.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare