Svijet

Nove epidemiološke mjere: Francuska ponovo uvodi obavezno nošenje maski za osnovce

Nošenje maski za lice ponovo je postalo obavezno za francuske osnovce, dok je broj novozaraženih od COVID-19 ponovo nadmašio dnevni prosjek od 10.000 ljudi.

Nakon vikenda  51 francuski administrativni departman, ili manje od dvije trećine države, uveo je obavezu nošenja maske na licu za učenike osnovnih škola.

Od ponedjeljka, svi departmani morat će poštovati obavezni drugi nivo francuskog protokola protiv COVID-19, izuzev najteže pogođene Francuske Gvajane, koja se graniči s Brazilom, a ostali će biti podvrgnuti najstrožem četvrtom nivou protokola.

Ponovno obavezno nošenje maski za lice  za učenike osnovnih škola objavilo je ministarstvo obrazovanja nakon televizijskog obraćanja naciji predsjednika Emmanuela Macrona prošle sedmice, u kome je objavio nove mjere protiv širenja COVID-19.

Vlada je krajem septembra objavila ukidanje obaveznog nošenja maski za učenike osnovnih škola u kojima je incidenca COVID-19 bila najniža. Početkom oktobra je 47 departmana ukinulo obavezu nošenje maski, a potom su to učinili i ostali departmani. Do momenta kada su škole prestale s radom na praznik Svih Svetih, svih 79 departmana ukinulo je obavezno nošenje maski.

Značajan rast broja zaraženih od COVID-19 doveo je, međutim, do novih mjera predostrožnosti u vrijeme dok je broj zaraženih u Francuskoj nadmašio dnevni prosjek od 10.000 dnevno.

Po povratku s odmora prošlog ponedjeljka, školska djeca u desecima departmana koja su skinula maske morala su ih ponovo navući. Djeca u nekolicini departmana, među kojima je i Pariz, zadržala su maske od početka školske godine, 2. septembra, prenosi AFP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare