Region

Nove informacije o avionu iz Niša koji se srušio u Grčkoj. Otkriveno šta je i za koga prevozio

Ukrajinski teretni avion koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, na letu iz Srbije za Jordan, vjerovatno je prevozio municiju, rekao je gradonačelnik Pangea, mjesta u čijoj je blizini avion pao. Srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju je potvrdio da je u avionu bili 11,5 tona naoružanja kompanije Valir, a on tvrdi da je konačno odredište tog naoružanja bio – Bangladeš.

“Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović koji je dodao da je avion Antonov An-12 poletio iz Niša u subotu u 20:40 sati te da je vlasnik aviona jedna ukrajinska kompanija.

Kao “netačne i zlonamjerne” je odbacio špekulacije da je oružje zapravo bilo namijenjeno Ukrajini.

“Radilo se o osvjetljavajućim minobacačkim minama i školskim minama” – rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje šta je avion prevozio.

Istakao je da se više puta pojavljivala informacija da Srbija prevozi naoružanje Ukrajini i da se ona svaki put ispostavila kao netačna.

“Ovo nije prvi put, imali smo početkom juna informaciju da se transportira nekakvo naoružanje prema Ukrajini, ispostavilo se da je to let i roba koja je iz naše Namjenske industrije išla prema Alžiru i imala je sve potrebne dozvole. Isto tako 2. jula imali smo slijetanje iz UAE na aerodrom Nikola Tesla, teretnog aviona koji je prevozio dva borbena aviona iz Emirata. Te stalne izmišljotine, kojima se pokušava narušiti ugled Srbije, kako mi radimo nešto ispod žita, kako kršimo međunarodne propise je nešto što je potpuno providno i zlonamjerno” – rekao je Stefanović.

Teretni avion srušio se u blizini grada Kavale u sjeveroistočnoj Grčkoj, stvarajući plamen oštra mirisa, rekli su lokalni dužnosnici.

Svih osam članova posade Antonova An-12 poginulo je, izvijestila je u nedjelju ujutro grčka državna televizija ERT.

Stanovnicima koji žive u blizini grčka civilna zaštita rekla je da zatvore prozore i da ne uključuju klima-uređaje.

Gradonačelnik pogođene zajednice Pangeo, Filipos Anastasiadis, rekao je ranije da je avion prevozio “opasan materijal”, vjerovatno streljivo.

Rekao je ERT-u da na avionu nije bilo ni hemijskog ni nuklearnog materijala. Vojska je na putu prema mjestu nesreće, dodao je.

Državni mediji izvijestili da je u zraku otrovna para od zapaljenja 12 tona tereta.

Avion je poletio iz Niša u Srbiji i bio je na putu za Aman u Jordanu kada je pilot prijavio probleme s motorom i zatražio hitno slijetanje u grčku zračnu luku Kavala, ali avion nije uspio doletjeti i srušio se 40-ak kilometara od zračne luke.

Avion je za dlaku promašio kuće i uništio je električne stubove. U okolnim selima nestalo je struje.

Ruta leta aviona prikazana na internetskoj stranici Flightradar24 pokazala je da je letjelica kompanije Meridian stigla do sjevernog Egeja blizu poluotoka Halkidiki prije nego što se okrenula i vratila prema Kavali.

Slike s mobitela koje su snimili stanovnici pokazuju kako je zrakoplov gorio u zraku prije nego što se srušio. Eksplozije su se mogle čuti na mjestu događaja nekoliko sati nakon pada aviona.

Krhotine su razbacane u radijusu od nekoliko stotina metara, a područje je ograđeno.

Veliki broj vatrogasaca, hitne pomoći i policije otišao je na to područje prije nego što su se povukli i naredili novinarima i posmatračima da odmah odu.

Vatrogasac je rekao ERT-u da čekaju specijalce i da su dvojica kolega prevezeni u bolnicu s poteškoćama u disanju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare