Politika

Nove mjere i naredbe u Banjoj Luci: Obavezna maska na otvorenom

Trenutna epidemiološka situacija u Banjoj Luci je nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja. Zabilježen je povećan broj građana koji su pozitivni na virus korona. Ovo je jedan od zaključaka sa današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Banje Luke, koji je danas održao sjednicu.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, jedan dio članova bio je uključen onlajn, dok je jedan dio lično prisustvovao sjednici.

Jednoglasno su usvojeni sljedeći zaključci:

– Sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, do 18.03.2021. godine.

– Obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru obavezno nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra (osim u slučaju da se osoba kreće sama, sa članovima porodice ili tokom obavljanja fizičke aktivnosti).

PROČITAJTE  Ljekari u epicentru omikrona u šoku: Simptomi su potpuno drugačiji od onih ranije…

– Zabranjuju su sva javna i privatna okupljanja do 18.03.2021. godine.

– Uputiti jasnu instrukciju i opomenu svim obrazovnim i kulturnim ustanovama da se obavezno poštuju epidemiološke mjere, uz napomenu da će se vršiti pojačana kontrola u narednom periodu.

– Obavezuju se svi tržni centri i marketi da na vidnom mjestu istaknu broj ljudi koji može biti unutra, a to je jedno lice na 4 kvadrata, te da kontrolišu ulazak i izlazak uz obaveznu dezinfekciju. Zabranjuju se bilo kakva okupljanja unutar istih. Gradski kontrolni organi moraju pojačati kontrolu provođenja ove mjere. Ova mjera odnosi se i na sve pijace.

– Gradski štab će uputiti prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku/Bosnu i Hercegovinu uvede obavezan PCR test, osim za građane Republike Srbije.

PROČITAJTE  Merkel i EU podržale WHO u borbi protiv pandemije

– Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića da dostavljaju izvještaje o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS razmotriti mjeru obustavljanja nastave u osnovnim školama (od 5 do 9 razreda), ukoliko se loša epidemiološka situacija nastavi.

– Naređuje se dezinfekcija javnih površina (javnih saobraćajnica u centralnom gradskom području i parkinzi), dječijih igrališta i posebno prilaza školama.

– Pojačati kontrolu poštovanja propisanih mjera u gradskom saobraćaju.

“Ovim putem, pozivamo sugrađane na dodatni oprez i da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, jer svaka mjera ima efekta onoliko koliko se poštuje”, saopćeno je iz Gradskog štaba.

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke nastavit će pratiti situaciju i u skladu s tim pravovremeno reagovati.

“Sljedeća sjednica Štaba biće održana u srijedu ili četvrtak, a po potrebi i prije”, navode.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare