Politika

Nove preporuke Kriznog štaba: Obustaviti rad vrtića, zdravstvenim radnicima naloženo da ne napuštaju FBiH

Cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, uzimajuću u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje koronavirusa (COVID-19), te da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je danas novu pooštrenu Naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva. Ova Naredba od 12. 3. 2020. zamjenjuje Naredbu od jučer. Naredbu prenosimo u cijelosti:

 1. Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da donesu naredbu o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.
 1. Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da na području kantona obustave rad dječijih vrtića, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.
 1. Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da obustave održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.
 1. Preporučuje se građanima u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH da se u cilju zaštite ličnog zdravlja i zaštita javnog zdravlja građana, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno kriznih štabova kantonalanih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.
 1. Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Federacije BiH, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedena je lična odgovornost.
 1. Svim građanima u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.
 1. Nalaže se menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Federaciji BiH da zdravstvenim radnicima i saradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu. Rok: kontinuiran do daljnjeg.
 2. Nalaže se svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima u Federaciji BiH da u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju Federaciju BiH ni po kom osnovu. Rok: kontinuiran do daljnjeg.
 3. Preporučujemo svim građanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federacije BiH. Rok: kontinuiran do daljnjeg.
 4. Ovom naredbom zamjenjuje se Naredba broj: 01-33-1426/20 od 11. 3. 2020. godine.
 1. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.
PROČITAJTE  Dodik: Čemu histerija u Sarajevu? Vratimo se na fabrička podešavanja

Iz Kriznog štaba posebno pozivaju sve medije da objavljuju preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od infekcije koje su dostupne na internet-stranici Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo:

http://www.fmoh.gov.ba/index.php/novosti-iz-ministarstva/519-novi-koronavirus-2019-ncov

https://www.zzjzfbih.ba/covid-19/

 Povezani postovi: