Region

Nove varnice između Hrvatske i Srbije. Plenković odgovorio Vučiću

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u utorak, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao kako je Zagrebu u interesu rušenje njegove vlasti, kako Hrvatska nema skrivenu agendu rušenja bilo koje vlasti u susjednoj državi.

Dodao je da se Beograd previše opterećuje pisanjem hrvatskih medija.

"Hrvatska vlada i hrvatske institucije nemaju nikakvu skrivenu agendu da ruše bilo koju vlast u bilo kojoj susjednoj državi pa ni u Srbiji", kazao je Plenković novinarima u utorak nakon obilježavanja Dana državnosti kod Spomenika domovini.

"To je svakome jasno. Ja ne znam zašto se oni opterećuju onim što čitaju u hrvatskim medijima ili portalima.

Kada bismo mi bazirali naše odluke o odnosu sa susjednom zemljom, a to je Srbija, na temelju njihovih medija, onda bi mi škrto razgovarali jako puno godina", dodao je on.

Istaknuo je i da Hrvatska želi unaprijediti odnose sa svim susjedima, prenosi FENA.

"Srbiji želimo stabilnost i da rješava svoje probleme unutar Srbije", dodao je premijer Hrvatske.

Vučić je dan ranije rekao da je Zagrebu i Prištini interes rušenje vlasti prosvjedima jer time slabi Srbija, dok bi im odgovarala "ona Srbija koja neće da štiti svoj narod na Kosovu ili koja ne bi bila regionalno konkurenta, jednako slaba kao u vrijeme Borisa Tadića".

Na pitanje o hrvatskom kontingentu u KFOR-u, Plenković je potvrdio kako hrvatski vojnici "nisu uključeni ni na koji način u ove incidente koji su se dogodili jučer", referirajući se na sukobe KFOR-a i srpskih demonstranata na sjeveru Kosova.