Mercedes-Benz značajno unapređuje kompaktni novi GLA SUV brojnim inovacijama i obimnijom standardnom opremom
Puni Gas

Novi Mercedes-Benz GLA: Sportski kompaktni SUV sa brojnim inovacijama

Mercedes-Benz značajno unapređuje novi kompaktni GLA SUV brojnim inovacijama i obimnijom standardnom opremom. Nova rešetka hladnjaka sa vertikalnim lamelama i horizontalnim rebrima naglašava moćan karakter. Pored toga, poklopac motora sa diskretno sugerisanim grebenima naglašava samopouzdani izgled. Redizajnirani prednji branik sa vizuelnom zaštitom od podvlačenja ukazuje na off‑road gene modela GLA.

Ovome je dodat i modernizovan svjetlosni potpis u standardnim LED prednjim farovima visokih performansi i LED zadnjim svjetlima. Mercedes-Benz proširuje opseg opcija novom Spectral Blue bojom i četiri dodatna dizajna točkova. U osnovnoj komponenti, novi GLA stoji na 17-inčnim aluminijumskim felgama sa pet krakova u crnoj boji visokog sjaja sa okrenutim površinama visokog sjaja. Dostupni su i opcioni točkovi od 18 do 20 inča

Samostojeći dupli ekran jedan je od vrhunaca značajno unapređenog enterijera. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni ekran kao standard za instrument tablu i multimedijalni ekran. Opciono su dostupna dva displeja sa širokim ekranom od 10,25 inča. Oni nude holističko iskustvo visoke tehnologije. Volan trenutne generacije je standardno presvučen kožom; ARTICO imitacija kože je dostupna kao alternativa. Po prvi put je za AMG liniju dostupan i grijani obruč volana.

Pojednostavljena logika ponude sa opsežnom standardnom opremom

Redizajnirani prednji branik sa vizuelnom zaštitom ukazuje na off‑road gene modela GLA

Novi GLA je standardno opremljen komfornim sjedištima. Tapacirani su ARTICO veštačkom kožom i trodimenzionalno reljefnom tkaninom u crnoj boji. Također su opciono dostupni u trendovskoj sivoj boji. Progressive varijanta opreme nudi tri unutrašnje boje: crnu, makijato bež i sivu. U AMG liniji, standardna presvlaka sjedišta od ARTICO vještačke kože/mikrovlakana MICROCUT je sada dostupna i u bahia braon boji. Ukupno četiri boje presvlake dostupne su u AMG liniji: crna, bahia braon, siva i nova nijansa crvene paprike u kombinaciji sa crnom. Tkanina za udobno sjedište je napravljena od 100% recikliranih materijala. U slučaju ARTICO/MICROCUT presvlake sjedišta, ova proporcija je 65% u ogledalu sjedišta i 85% u donjoj tkanini.

Mercedes-Benz je značajno unaprijedio standardnu opremu za modela GLA i još preciznije prilagodio logiku ponude specifičnim željama kupaca. Na primjer, pored kožnog volana i LED prednjih farova, osnovna oprema već uključuje Highbeam Assist, rezervnu kameru i USB paket. Od varijante opreme Progressive pa nadalje, kupci dobijaju i Parking paket i Mirror paket. Dalja funkcionalna oprema je povezana u pakete zasnovane na stvarnom ponašanju kupaca. Što se tiče dizajnerskih karakteristika kao što su boje, presvlake, ukrasi i točkovi, zainteresovani mogu individualno konfigurisati vozila.

Posljednja MBUX generacija sa intuitivnim radom

GLA sada također ima najnoviju generaciju MBUX-a – sa novo dizajniranim stilovima ekrana: dok „Classic“ pruža sve relevantne informacije za vozača, „Sporty“ impresionira dinamičkim brojačem obrtaja. „Discreet“ svodi prikaze na suštinski sadržaj. U kombinaciji sa tri režima navigacije, pomoći i usluga plus 10 svetova boja ambijentalnog svjetla, postoje brojne opcije individualizacije. Sve prethodne funkcije kao što su mediji, telefon, vozilo itd. su i dalje dostupne. Njima se može praktično upravljati preko ekrana osjetljivog na dodir ili jastučića za prste na volanu.

Revizija telematskog sistema se fokusirala na novi dizajn i poboljšane performanse. Nova karakteristika je mogućnost bežičnog povezivanja sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay-a ili Android Auto Wireless-a. Za dalje povezivanje, GLA sada ima dodatni USB-C port i povećanu snagu USB punjenja. Svi USB portovi su sada osvijetljeni.

Snaga elektromotora je povećana za 5 kW na 80 kW dok je snaga sistema ostala ista

Aktiviranjem onlajn usluga u aplikaciji Mercedes me, inteligentni glasovni asistent postaje još sposobniji za dijalog i učenje. Sistem upoznaje vozača i pamti njihova tipična podešavanja ili rute. U odgovarajućem trenutku predlaže personalizovani infoteinment, udobnost i funkcije vozila – precizno prilagođene situaciji u vožnji. Vozač može, naravno, da odbije ovu sugestiju sa funkcijom „Do not suggest now“ ili da je trajno izbriše sa „Do not suggest again“. Vozilo će zapamtiti ove želje. Određene radnje se mogu pokrenuti čak i bez izgovaranja “Hey, Mercedes”. Pored toga, glasovni asistent može objasniti funkcije vozila. Audio „Tourguide“ dodaje uzbudljivu karakteristiku putnim informacijama kao dio „MBUX glasovnog asistenta“ kompanije Mercedes me – u početku isključivo u Nemačkoj. Kada se da glasovna komanda „Hey Mercedes, start Tourguide“, MBUX čita zanimljive činjenice o interesantnim mjestima duž rute. Sistem reaguje na oko 3.400 smeđih znakova duž njemačkih autoputeva.

Opcioni Burmester® surround sistem zvuka, u kombinaciji sa najnovijom generacijom MBUX-a, sada ima impresivno Dolbi Atmos audio iskustvo, koje muzici daje više prostora, jasnoće i dubine. Pored toga, Dolbi Atmos se prilagođava svakom okruženju za reprodukciju, što znači da obožavaoci mogu da slušaju muziku sa neuporedivom jasnoćom koja odgovara originalnoj viziji umjetnika iz studija.

Digitalni dodatak: Nove mini-igre

Sa opcionim paketom individualizacije za usluge Mercedes me connect, novi digitalni dodatak također ulazi kod modela GLA. Izbor mini-igara posebno razvijenih za ekrane osjetljive na dodir i tastere za kontrolu dodira na volanu pretvaraju kompaktni SUV u mobilnu konzolu za igre: oni koji imaju zaustavljanje zbog punjenja ili žele da im brže prođe vrijeme čekanja mogu da igraju sami ili da se takmiče sa ostalim putnicima. Trenutno su dostupne klasične igre kao što su Sudoku, Shuffle Puck, Pairs, Match 3 i kviz.

Izbor mini-igara pretvara kompaktni SUV u mobilnu konzolu za igre

Novi GLA modeli također napreduju u pogledu bezbjednosne pomoći. Nadogradnja paketa pomoći pri vožnji omogućava udobniju kontrolu sistema pomoći pri održavanju trake preko aktivne kontrole upravljanja. Sljedeća generacija Parking paketa također podržava uzdužno parkiranje. Nudi  se vizualizacija od 360 stepeni za parkiranje uz pomoć kamere. Pomoć pri manevrisanju sa prikolicom je također po prvi put dostupna za GLA. Olakšava manevrisanje unazad uz podršku za kameru. Preduslov je kuka za prikolicu sa ESP® stabilizacijom prikolice u kombinaciji sa Parking paketom sa kamerom od 360 stepeni.

Proširen opseg opcija elektrifikovanog pogona

Da bi se dodatno smanjila potrošnja i emisije, benzinski motori u novom GLA su elektrifikovani. Asortiman uključuje četvorocilindrične jedinice sa sedam ili osam brzina DCT mjenjača sa dvostrukim kvačilom kao standardnom opremom. Blagi hibridi su opremljeni dodatnim napajanjem od 48 volti za starter-generator sa remenskim pogonom. Njegova nakratko dostupna dodatna snaga od 10 kW podržava agilnost pri startovanju ili se koristi za brzo pojačanje. Starter-generator također povećava udobnost: pored pokretanja motora sa malim vibracijama i malom bukom, on takođe omogućava iskorištavanje sa isključenim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. Pored toga, rekuperira se tokom procesa kočenja i ubrzanja – i tako snabdijeva 12-voltnu mrežu na vozilu kao i 48-voltnu bateriju električnom energijom.

Blagi hibridi su opremljeni dodatnim napajanjem od 48 volti za starter-generator sa remenskim pogonom

Više snage i dometa za plug-in hibride

Dalje razvijeni plug-in hibridni pogon modela GLA 250 e (preliminarne brojke: kombinovana potrošnja goriva, ponderisana: 1,4-1,1 l/100 km; kombinovana emisija CO2, ponderisana: 31-24 g/km; kombinovana potrošnja električne energije, ponderisana: 23,8-21,1 kWh/100 km) daje rezultate sa povećanim performansama. Veći sadržaj korisne energije poboljšane visokonaponske baterije također dovodi do većeg električnog dometa. Snaga elektromotora je povećana za 5 kW na 80 kW dok je snaga sistema ostala ista. Na strani punjenja i dalje su dostupne tri opcije: pored standarda od 3,7 kW, baterija se sada opciono može puniti naizmeničnom strujom i do 11 kW. Dalje, moguće je punjenje baterije jednosmernom strujom do 22 kW. Ovo dodatno smanjuje vreme punjenja. Mercedes-Benz je također ažurirao vizuelizaciju hibridnih funkcija u glavnoj jedinici.

2,0-litarski četvorocilindrični dizel motor kombinuje nesmetan rad i superiornu isporuku snage sa savremenom efikasnošću. Dostupan je u tri nivoa snage i obrtnog momenta. Njegove karakteristike uključuju jednostepeno turbo punjenje sa promenljivom geometrijom turbine. Glava cilindra i kućište radilice su napravljeni od laganog aluminijuma. NANOSLIDE® premaz koji je razvio Mercedes-Benz smanjuje trenje između zida cilindra i čeličnog klipa. Ovo smanjuje potrošnju i emisije.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare