Svijet

Novi podaci o Trumpu: Dva puta mu je pao kisik. Dobio je deksametazon, već sutra bi mogao napustiti bolnicu

Ljekari su ispred vojne bolnice Walter Reed javnosti priopćili nove informacije o zdravstvenom stanju Donalda Trumpa.

Kazali su da mu ide bolje, ali su priznali da mu je dosad dva puta pala razina kisika, u petak na 94 posto i jučer na 93 posto. Nisu znali reći je li jučer primio kisik.

Ljekari su rekli i da je Trump jučer dobio prvu dozu deksametazona, koji se obično daje kod problema s disanjem.

No unatoč tome što su Trumpu dali još jedan lijek, ljekari  su rekli da bi se “uskoro mogao vratiti u Bijelu kuću, možda čak i sutra”.

“Kada sam prvi put bio kod Trumpa bio je dobro. Kada sam drugi put u petak bio kod njega imao je temperaturu. Imao je temperaturu i osjećao je umor. Nivo kisika u krvi mu je pao na 94 posto.

Poslije je ponovno šetao i imao je samo blage simptome, ali smo zaključili da je najbolje da bude u bolnici”, rekao je Trumpov ljekar.

“Trumpovo stanje se popravlja, ne žali se na respiratorne probleme”, rekao je član medicinskog tima.

Dobio je novu Remdesivira, nema nuspojava s bubrezima. Primjenjivat će se pet dana. Dobio je jučer i prvu dozu deksametazona.

Dodali su da se Trump danas kreće i da mu je dobro.

“Kisik mu je jučer pao na 93 posto, ali nije osjećao kratkoću daha”, odgovorio je ljekar na novinarsko pitanje.

Nije znao odgovoriti je li Trump jučer dobio kisik i rekao je da mora to provjeriti.

“Razgovarali smo hoćemo li uopće početi s terapijom deksametazona, ali smo zaključili da su prednosti veće od mogućih posljedica”, dodao je.

Na pitanje zašto Trump ne nosi masku, ljekar je rekao da će nositi masku kada to bude potrebno.

“Ide mu vrlo dobro, dobro odgovara na terapiju i ako sve bude uredu, brzo će se vratiti u Bijelu kuću, možda čak i sutra”, rekao je ljekar.

Trump je u bolnici od petka navečer zbog simptoma covida-19 koje ima.

Trump je danas objavio novi video na Twitteru, u kojemu je rekao da se nije dobro osjećao kad je došao u bolnicu Walter Reed, ali da je sada dobro te da će sljedećih nekoliko dana biti ključno za njegov oporavak.

Tim ljekara Bijele kuće u subotu ujutro je izjavio kako se Trumpovo stanje popravlja te da već razmišlja o povratku u svoj ured. Nekoliko minuta kasnije predstojnik Ureda Bijele kuće Mark Meadows novinarima je dao manje optimističnu procjenu, ustvrdivši kako su “predsjednikovi vitalni pokazatelji tokom protekla 24 sata bili vrlo zabrinjavajući te će sljedećih 48 sati biti ključno”.

Još jedan izvor upoznat s Trumpovim stanjem izjavio je da je predsjednik prije odlaska u bolnicu dobio kisik. Iz izvora upoznatog sa situacijom doznaje se da je odluka da se Trumpa hospitalizira donesena nakon što je osjetio poteškoće s disanjem te mu je pao nivo kisika.

Trump je helikopterom prebačen iz Bijele kuće u Walter Reed, nedaleko od Washingtona, oko 17 sati. Dužnosnici njegove administracije, koji su taj potez opisali kao preventivnu mjeru, kazali su da će nekoliko dana biti zadržan u bolnici.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare