Svijet

Novi potez Rusije: Izlazimo iz Vijeća Evrope

Rusija više neće učestvovati u Vijeću Evrope, citirala je novinska agencija TASS rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je u saopćenju istaknulo kako zemlje NATO-a i Evropske unije potkopavaju evropsko tijelo osmišljeno da podržava ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju.

Vijeće Evrope odlučilo je 25. februrara suspendirati učestvovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka je stupila na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

“U skladu sa Statutom Vijeća Evrope, Odbor ministara odlučio je suspendirati pravo na predstavljanje Ruskoj Federaciji u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, s trenutnim učinkom, kao rezultat oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu”, objavljeno je tada u saopćenju.

Odluka je značila da Rusija ostaje članica Vijeća Evrope jer “suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali”.

Vijeće Evrope pozvalo je tu zemlju da “odmah” prekine “pokolj” u Ukrajini. Vijeće Evrope ima 47 država članica, među kojima su Rusija i Ukrajina. Vijeće je sankcioniralo Rusiju i 2014. nakon aneksije Krima.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Zelenskij: "Ono što osvajači rade Mariupolju gore je od zvjerstva". Počeo sastanak Lavrova, Kulebe i Cavusoglua u Turskoj
1 godina

[…] Rusija više neće učestvovati u Vijeću Evrope, citirala je novinska agencija TASS rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je u […]