Politika

Novi problem s Vučićevim vakcinama: Neće se stići revakcinacija jer im ističe rok!?

Raspodjela vakcina za koronu koje je donirao predsjendik Srbije Aleksandar Vučić već je krenula i već se pokazuju novi problemi.

Naime, jutros je direktor UKC Tuzla Vahidin Jusufović kazao kako on ne smije koristiti te vakcine jer nema garanciju da će stići novi kontigent kojim bi mogla biti urađena i revakcinacija.

Kanton Sarajevo dobiće 1.050 vakcina, Tuzlanski 1.000, a Zeničko-dobojski 740.

Hercegovačko-neretvanskom kantonu pripašće 550 vakcina, a Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu po 500.

Livanjski kanton dobiće 250 vakcina, Zapadnohercegovački 200, Posavski 100 i Bosansko-podrinjski 50.

No, u čemu je problem?

Problem je što, kako je Raportu potvrđeno, rok Vučićevim vakcinama istječe 29. marta. Do data dakle doze više neće valjati da bi se njima mogla vršiti revakcinacija.

“Mi ako sutra počnemo vakcinaciju, optimalno u roku od četiri do šest, a maksimalno nakon 12 sedmica možemo raditi revakcinaciju. Ovim vakcinama možemo aplicirati prvu dozu, a ljudima ne možemo garantovati da ćemo ih revakcinisati vakcinom istog proizvođača”, kazao je Jusufović.

Zatražio je i pismenu garanciju od viših instanci da će u predviđenom roku imati osigurane dovoljne količine vakcina od istog proizvođača.

“Načelni dogovor u Kriznom štabu je bio takav da se u narednih pet dana ne započinje vakcinacija u zdravstvenim ustanovama, dok od nadležnih državnih organa ne dobijemo garanciju kojom će neko uspjeti osigurati dovoljne količine za drugu dozu”, naglasio je Jusufović.

S njim se složio i ministar zdravstva KS Haris Vranić. On je za Raport kazao da su u Sarajevo stigle Vučićeve vakcine.

“Mogu se jedini složiti s kolegom Jusufovićem. Uzeli su sadaku kojoj ističe rok. To je ono kao kad imas proizvode kojima ističe rok pa su 50 posto jeftinije”, kaže Vranić.

On ističe kako garancije nema da će u međuvremenu stići novi kontigent, osim Vučićeve riječi.

S druge strane iz Unsko-sanskog kantona, Zarina Mulabdić za Raport kaže sutra popodne se očekuje distribucija 500 doza iz Srbije. Plan je da vakcinacija zdravstvenog osoblja koje radi u covid ambulantama i covid odjelima krene u četvrtak.

“Prema informacijama koje ja imam osigurane su vakcine i za revakcinaciju. Međutim, o svemu ću se još jednom konsultirati sa Davodom Peharom, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i čemo instrukcije s Federalnog nivoa. Ako se desi da nemamo garanciju za vakcine za revakcinaciju čekat ćemo odluke viših nivoua”, rekla je dr. Mulabdić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare