Svijet

Novi problemi za Elona Muska, stiglo službeno upozorenje regulatora: ‘Niko nije iznad zakona‘

Burno preuzimanje Twittera od strane Elona Muska nastavilo je stvarati pomutnju u četvrtak, nakon ostavki čelnika društvene mreže. I rijetkog upozorenja američke agencije za zaštitu tržišnog takmičenja (FTC).

“S velikom zabrinutošću pratimo zadnje događaje u Twitteru. Nijedan glavni direktor ni kompanija nisu iznad zakona”, rekao je glasnogovornik FTC-a.

Podsjetio je da platforma mora poštovati stanovita pravila po uvjetima ugovora potpisanog s agencijom o sigurnosti i povjerljivosti podataka.

Spomenuti ugovor, izmijenjen ove godine, “pruža nam nove alate kako bismo bili sigurni da će se poštovati i spremni smo koristiti se njima”, dodao je glasnogovornik. Smjerajući na novčanu kaznu koju FTC može odrediti.

Vlasnik Tesle i SpaceX-a otpustio je polovinu od 7.500 radnika kalifornijske kompanije prije sedmicu dana. Deset dana nakon što je preuzeo i postao njen jedini rukovoditelj.

Stotine ljudi otišle su još ljetos, a ostavke vodstva komapanije nastavile su se prošle sedmice.

Washington Post piše da je otišlo više direktora, pa tako i čelnici za povjerljivost podataka i za poslovanje u skladu sa zakonima i s propisima.

Elon Musk zabrinjava mnoge vlasti, oglašivače, organizacije za zaštitu manjina i korisnike.

Više puta je pokušao umiriti sve napominjući da se moderiranje sadržaja, zaštita od zloupotrebe na platformi, nije promijenilo.

No odluke koje donosi nabrzinu i provokacije Elona Muska na Twitteru već dvije sedmice potiču kontroverze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare